Demonstratie tegen tegen racisme en discriminatie in november vorig jaar
NOS Nieuws

Antisemitisme grote stijger in het groeiende aantal meldingen over discriminatie

Het aantal meldingen van discriminatie is vorig jaar opnieuw toegenomen. Bij de politie steeg het totale aantal met een derde ten opzichte van het jaar ervoor, tot 8990. Regionale antidiscriminatiebureaus kregen 6351 meldingen binnen, een toename van een vijfde.

Dat staat in het jaarlijkse rapport over discriminatie-incidenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Net als voorgaande jaren is herkomst de meest voorkomende discriminatiegrond. Mensen worden bijvoorbeeld uitgescholden of bedreigd vanwege hun migratieachtergrond of huidskleur. Bij de politie steeg dat van 43 naar 47 procent van de meldingen, bij de meldpunten bleef dat op 49 procent.

Daarna volgen bij de politie het aantal meldingen over seksuele gerichtheid en antisemitisme. Bij de antidiscriminatiebureaus is dat discriminatie vanwege een handicap of chronische ziekte en op basis van geslacht.

Antisemitisme

Het aantal meldingen van antisemitisme nam bij de politie toe van 549 in 2022 naar 880 afgelopen jaar. In 126 gevallen gebeurde dat naar aanleiding van de oorlog tussen Israël en Hamas. Opvallend noemt de politie ook dat er fors meer antisemitische incidenten zijn bij voetbalwedstrijden, zoals beledigende en kwetsende leuzen. Ook discriminatie van moslims vanwege hun geloof komt vaker voor.

Bij de regionale meldpunten werden meer dan twee keer zoveel antisemitische incidenten gemeld als in 2022, het aantal steeg van 69 naar 153. Het aantal meldingen van moslimdiscriminatie nam toe van 230 tot 285.

Seksuele gerichtheid

Bij de bureaus kwamen 649 meldingen binnen van geslachtsdiscriminatie. Opvallend daarbij is dat het in een kwart van de meldingen gaat om transgender personen. Dat is opnieuw meer dan een jaar eerder. Bij de politie betrof discriminatie van transgender en non-binaire personen 80 procent van de meldingen over discriminatie op grond van geslacht.

Bij de bureaus is 529 keer melding gemaakt van discriminatie vanwege seksuele gerichtheid, tegen 353 in 2022. Bij de politie nam de melding over deze vorm van discriminatie toe van 2152 in 2022 naar 2545 registraties vorig jaar.

Meldingen van discriminatie bij de politie in 2023

Aandacht helpt

De aanhoudende aandacht voor discriminatie is volgens de onderzoekers mogelijk een reden dat het vaker wordt gemeld. Dan gaat het om maatschappelijke en politieke aandacht, aandacht in de media en een sterkere focus binnen de politie op de aanpak van discriminatie in de samenleving.

Sinds 1 januari van dit jaar werken de regionale bureaus samen in het meldpunt discriminatie.nl, waardoor het duidelijker is waar mensen terechtkunnen met klachten.

In de politiecijfers is voor het vierde jaar op rij een stijging van het aantal discriminatiemeldingen te zien, maar de toename was in de jaren ervoor niet zo groot: twee procent in 2022 en zeven procent in 2021 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Hoe en waar

De manier waarop mensen worden gediscrimineerd is ook vastgelegd in het rapport. Bij de meldingen die de politie krijgt, zijn dat in 63 procent van de gevallen beledigende of discriminerende opmerkingen. Die worden toegeroepen, maar ook geuit via sociale media.

De meeste meldingen bij de antidiscriminatiebureaus, 54 procent, gingen over een 'omstreden behandeling'. Daarmee wordt bedoeld dat iemand oneerlijk wordt behandeld of anders dan anderen.

Een vijfde van de discriminatie gebeurt op de arbeidsmarkt, signaleren de bureaus. Daarbij springen zwangerschapsdiscriminatie en leeftijdsdiscriminatie eruit. Maar ook gaan meldingen over discriminerende opmerkingen op het werk en discriminatie bij sollicitaties.

Mensen die te maken hebben met een handicap of chronische ziekte voelen zich vaak onheus behandeld als het gaat over collectieve voorzieningen. Dat gaat het over gemeenten, sociaal werk, gezondheidszorg, verzekeringen en de Belastingdienst. De meldingen gaan over geschillen over het toekennen van diensten, hulpmiddelen of medische indicaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl