Voorbereidingen aan een verkooploket voor de toegangskaartjes in Venetië
NOS Nieuws

Vanaf vandaag entreekaartje nodig voor dagje Venetië

Toeristen die een bezoekje aan de Italiaanse stad Venetië willen brengen, moeten vandaag voor het eerst entreegeld betalen. Een kaartje kost vijf euro. De maatregel is een proef en geldt op de 29 drukste dagen van het jaar.

Venetië trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, voornamelijk dagjesmensen. Door toegangsgeld te vragen hoopt de gemeente het aantal toeristen op de drukste dagen terug te dringen.

Het kaartje kan zowel online als in de stad worden gekocht. Mensen die overnachten hoeven geen ticket te kopen: zij betalen al toeristenbelasting voor hun verblijf. Ook bewoners en hun bezoekers zijn uitgezonderd.

Massatoerisme

Venetië probeert het aantal toeristen al jaren te beteugelen. De vele bezoekers leiden tot zorgen over de leefbaarheid van de eeuwenoude stad. Zo loopt het aantal inwoners al jaren terug. Vlak na de oorlog woonden er nog 150.000 mensen in het historische centrum, inmiddels is dat aantal teruggelopen tot minder dan 50.000.

Het vragen van entreegeld is niet de enige maatregel die de gemeente neemt. Groepen mogen vanaf deze zomer niet groter zijn dan 25 mensen. Ook wordt het gebruik van luidsprekers verboden. Grote cruiseschepen, tot een aantal jaar geleden nog vaak gezien in de havenstad, moeten sinds 2021 buiten het centrum aanmeren.

Een cruiseschip vaart door Venetië in 2019

Over de invoering van het dagticket is lang gediscussieerd. Critici vroegen zich af of een kaartje van vijf euro duur genoeg is om toeristen tegen te houden. Een gemeenteraadslid zei vorig jaar dat het kaartje ook bedoeld is om dagjesmensen te verleiden op een rustigere dag te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl