Protesten in Frankrijk vorig jaar, 44 jaar nadat in Iran de revolutie uitbrak
NOS Nieuws

Iraanse rapper Toomaj Salehi krijgt doodstraf vanwege steun aan protesten

De Iraanse rapper Toomaj Salehi is ter dood veroordeeld vanwege zijn rol bij de anti-overheidsprotesten in 2022. Dat zegt zijn advocaat tegen de Iraanse krant Sharq.

Salehi werd in oktober 2022 opgepakt omdat hij in zijn muziek steun uitsprak aan de protestbeweging. De dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini was de aanleiding voor maandenlange protesten waartegen het regime hard optrad. De vrouw overleed nadat ze met veel geweld was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.

De rapper werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, en ontliep toen de doodstraf door toedoen van het Hooggerechtshof. Een revolutionaire rechtbank in Isfahan heeft nu volgens de advocaat bepaald dat Salehi alsnog de doodstraf krijgt. Dat vonnis is volgens de raadsman in strijd met het oordeel van het hof. "We gaan zeker in beroep tegen deze uitspraak", zegt hij.

De Duitse parlementariër Ye-One Rhie (Bondsdaglid voor de SPD) maakt ook melding van het vonnis. Zij is politiek sponsor van Toomaj, wat inhoudt dat ze zijn zaak onder de aandacht houdt en de druk opvoert.

"Het is nog steeds volkomen onduidelijk hoe dit vonnis tot stand is gekomen", schrijft ze op X.

Salehi werd eind vorig jaar korte tijd vrijgelaten. In een video vertelde hij toen over martelingen in de cel. Zo zouden zijn armen en benen zijn gebroken. Hij moest tevens 252 dagen in eenzame opsluiting doorbrengen.

Sinds twee weken handhaaft de Iraanse politie de hoofddoekplicht voor vrouwen strenger. Op sociale media worden video's geplaatst waarin te zien is dat de politie hardhandig optreedt tegen vrouwen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl