Nuctech-scan in Polen
NOS Nieuws

Inval bij Chinees bagagescanbedrijf Nuctech in Rotterdam

Bij de Nederlandse vestiging van het Chinese bedrijf Nuctech is een inval gedaan. Nuctech maakt scanapparatuur voor de controle van containers en bagage die Europa in- en uitgaan. De Europese Commissie had opdracht gegeven tot de inval.

De Commissie vermoedt dat het bedrijf Chinese subsidie ontvangt. Daarmee zou de onderneming een streepje voor hebben bij aanbestedingen voor apparatuur op luchthavens.

Het bedrijf bevestigt de inval tegenover de NOS. "Over de inhoud van het onderzoek kan ik niets zeggen. Dat is vertrouwelijk, maar we zullen volledig meewerken", zegt Nuctech-directielid Robert Bos.

Hoelang het onderzoek in beslag zal nemen, weet Bos niet: "Het is in ieder geval duidelijk dat dit morgen niet klaar is." Ook bij de Poolse vestiging van Nuctech, waar software wordt ontwikkeld, heeft een inval plaatsgevonden.

'Spionage'

Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) drong al langer aan bij de Europese Commissie op onderzoek naar Nuctech. "Dit bedrijf controleert met scanapparatuur onze luchthavens en havens met steun van de Chinese staat."

Groothuis vindt het onwenselijk dat Nuctech een belangrijke rol speelt bij de Europese grenscontroles. "De douane zegt dat dit bedrijf goed is in drugs opsporen. Dat zal wel, maar China is een land met een offensief spionagebeleid. Je moet je afvragen wat China allemaal doet met die bezittingen en gegevens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl