Bram van Polen voor dit seizoen (l) en voor zijn eerste seizoen bij PEC Zwolle
NOS Voetbal

PEC-icoon Van Polen zet na zeventien seizoenen punt achter carrière

Bram van Polen stopt na dit seizoen als profvoetballer. De 38-jarige verdediger van PEC Zwolle is momenteel bezig aan zijn zeventiende seizoen in het betaald voetbal. Hij speelde in zijn loopbaan meer dan 500 wedstrijden, allemaal voor de Zwollenaren.

In de clubgeschiedenis van PEC Zwolle speelde niemand zoveel eredivisieduels als Van Polen. Ook over de gehele eredivisie genomen staat hij in fraaie lijstjes. Zo speelde alleen Mark van der Maarel deze eeuw meer eredivisieduels voor één club (334) dan Van Polen (293).

"Ik ga nog een paar wedstrijden alles geven en dan zit het erop", laat Van Polen weten in een emotionele videoboodschap. "Ik stop als voetballer van PEC Zwolle."

Van Polen speelde in de jeugdopleiding van Vitesse, maar kwam nooit uit voor de hoofdmacht van de Arnhemse club. In 2007 stapte hij over naar eerstedivisionist PEC Zwolle. In oktober van dat jaar maakte hij als invaller tegen AGOVV zijn debuut in het profvoetbal.

Verdediger Van Polen kan ook scoren

Van Polen beleefde zijn hoogtepunt in de zomer van 2014; met PEC versloeg hij Ajax met maar liefst 5-1 in de finale van de KNVB-beker. Van Polen zelf was één van de doelpuntenmakers. Kort daarna volgde de Johan Cruijff Schaal: PEC versloeg landskampioen Ajax daar met 1-0.

Als gevolg van de bekerwinst werd er zelfs Europees voetbal gespeeld in Zwolle. Andere successen die Van Polen vierde met de club waren onder meer twee promoties naar de eredivisie.

In 2012 pakte hij met Zwolle de titel in de eerste divisie en vorig seizoen promoveerde PEC als nummer twee naar het hoogste Nederlandse niveau.

Van Polen voor de microfoon: altijd een feest

"Nooit meer voetballen in een vol stadion voor jullie. Ik denk oprecht dat ik dat het meest ga missen", aldus Van Polen.

"We hebben onze ups en downs gehad, maar het was iedere keer weer een voorrecht om dit prachtige shirt aan te mogen trekken en te voetballen voor onze club. Ik heb mogen voetballen voor mijn eigen club. Een club die in alles bij mij past."

PEC staat met nog vier duels voor de boeg op de dertiende plaats met acht punten voorsprong op RKC dat in de gevarenzone staat. Het lijkt er dus op dat Van Polen handhaving weet te bewerkstellingen in zijn laatste seizoen als prof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl