Een van de minderjarige verdachten die zijn opgepakt in de buurt van Sydney
NOS Nieuws

Arrestaties om mesaanval op Australische bisschop

De Australische politie heeft bij een grote anti-terreuroperatie vanochtend zeven mensen aangehouden. Ze zouden betrokken zijn bij de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, ruim een week geleden.

Alle verdachten zijn minderjarig en kennen elkaar, heeft de politie bekendgemaakt. Ze zouden een "religieus gemotiveerde extremistische ideologie" aanhangen. De politie viel met 400 agenten op dertien plekken woningen binnen in de buurt van Sydney.

Vorige week werd bisschop Mari Emmanuel tijdens een dienst aangevallen met een mes, waarbij ook vijf anderen gewond raakten. De aanval was te zien door een livestream van de dienst.

Volgens de politie was de aanval het werk van een 16-jarige jongen. Hij was een bekende van de politie. De politie beschouwt de aanval een terreurdaad.

De jongen werd ter plekke overmeesterd en opgepakt. Hij zit nog vast en riskeert een levenslange gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat lijdt de jongen aan een psychische aandoening.

Rellen

Naast de terreurverdachten zijn ook een aantal mensen opgepakt die betrokken was bij rellen die na de steekpartij ontstonden. Honderden mensen verzamelden zich bij het gebedshuis. Er werd met stenen en andere spullen gegooid naar de politie waarbij een aantal agenten gewond raakte. Vandaag is bekendgemaakt dat daarvoor een aantal verdachten zijn opgepakt.

Video's van de aanval staan nog steeds online. De Australische mediawaakhond had berichtenplatform X aangeklaagd om de beelden te laten verwijderen. Maar Emmanuel wil dat die online te zien blijven, zonder daar een reden voor te geven. Eerder heeft de bisschop gezegd de dader te hebben vergeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl