NOS Nieuws

Wekdienst 24/4: Debat huurprijzen vrije sector • Uitspraak in zaak asielaanvragen Palestijnen

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert over het aan banden leggen van huurprijzen in de vrije sector. In Loenen wordt de 79e sterfdag van de antikoloniale publicist Anton de Kom herdacht. En moet de Nederlandse staat weer asielaanvragen van Palestijnen hervatten?

Eerst het weer: Buien, soms ook met hagel en vooral vanmiddag ook af en toe zon. Er staat een gure west- tot noordwestenwind, met maxima rond 9 of 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State doet uitspraak in de zaak die drie Palestijnen hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze willen een einde aan de behandelstop van asielaanvragen van Palestijnen. Vanwege de oorlog in Gaza behandelt Nederland sinds december geen aanvragen meer.
  • Op het Nationaal Ereveld Loenen wordt Anton de Kom herdacht, op de 79e sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en antikoloniale schrijver. Er zijn toespraken van de burgemeester van Apeldoorn en de voorzitter van slavernij-instituut NiNsee. Ook wordt een krans gelegd op het graf van De Kom.
  • De Tweede Kamer debatteert over een wet waarmee de huurprijzen van veel woningen in de vrije sector aan banden worden gelegd. Mogelijk hebben 300.000 huishoudens profijt van de wet, maar critici zien ook risico's. Steun voor die wet was onzeker, totdat de PVV onder voorbehoud steun uitsprak.
  • In Oostenrijk wordt een schilderij van de beroemde kunstenaar Gustav Klimt geveild. Het werk Fräulein Lieser was ruim zestig jaar zoek, maar bleek al die tijd in een woonkamer in een villa in de buurt van Wenen gehangen te hebben. Veilinghuis im Kinsky denkt dat het 30 tot 50 miljoen euro opbrengt.
  • De 31e speelronde in de Eredivisie begint met de wedstrijden FC Twente - Almere City FC (18.45 uur) en Ajax - Excelsior (21.00 uur). FC Twente kan bij winst een stap zetten naar de voorronde van de Champions League. Ajax hoopt de vijfde plaats veilig te stellen, goed voor deelname aan de voorronden van de Europa League. Allemaal te volgen in het liveblog van NOS Sport, vanavond is een samenvatting op tv.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne. De wet werd zoals verwacht met een ruime meerderheid aangenomen door de senatoren (79 voor, 18 tegen), nadat het pakket zaterdag al door het Huis van Afgevaardigden was goedgekeurd.

Daarmee wordt het in de praktijk mogelijk om Oekraïne binnen enkele dagen weer te voorzien van militaire steun vanuit de VS. President Biden zei na de stemming dat hij de wet vandaag nog zal ondertekenen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit

Er zijn zorgen bij muzikanten over muziek geproduceerd door kunstmatige intelligentie (AI). Tools zoals Udio gebruiken bestaande muziek om het algoritme te trainen voor het produceren van muziek.

Bandleden van de Dawn Brothers maken zich zorgen over de opkomst van AI:

AI maakt muziek binnen een minuut en daar maakt deze band zich zorgen om

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl