Het Capitool in Washington
NOS NieuwsAangepast

Ook Amerikaanse Senaat akkoord met steunpakket voor Oekraïne

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar voor Oekraïne. De wet werd zoals verwacht met een ruime meerderheid aangenomen door de senatoren (79 voor, 18 tegen), nadat het pakket zaterdag al door het Huis van Afgevaardigden was goedgekeurd.

Daarmee wordt het in de praktijk mogelijk om Oekraïne binnen enkele dagen weer te voorzien van militaire steun vanuit de VS. President Biden zei na de stemming dat hij de wet vandaag nog zal ondertekenen.

Het geld voor Oekraïne maakt deel uit van een breder steunpakket van ruim 95 miljard dollar, waarbij er ook geld gaat naar Israël en Taiwan. Het pakket bevat daarnaast nog een voorziening die ertoe kan leiden dat het sociale medium TikTok in de VS wordt verboden.

De steun voor Oekraïne komt op een belangrijk moment in de oorlog met Rusland; het land worstelt met tekorten aan wapens en luchtafweer. Ondertussen voert Rusland de aanvallen aan de frontlinie en ook op de Oekraïense infrastructuur op.

Gesteggel

In de VS was het lang onduidelijk of de steun er zou komen. Een deel van de Republikeinen in het Huis verzette zich onder leiding van presidentskandidaat Trump maanden tegen het plan. Ook de Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, was een van die tegenstanders, maar hij bleek recent te zijn gedraaid.

"Ik kan een egoïstische keuze maken, maar ik doe hier wat ik denk dat juist is. Wapensteun aan Oekraïne is echt van belang", zei hij in een interview. Daarin zei hij ook dat als het Westen niet oppast, Poetin straks doorstoot naar de Baltische staten of Polen.

Biden zei na de stemming in de Senaat dat senatoren van beide partijen "op dit kritieke keerpunt gehoor hebben gegeven aan de oproep van de geschiedenis".

Voor de stemming onderstreepten de leiders van zowel de Democraten (Chuck Schumer) als de Republikeinen (Mitch McConnell) het belang van het steunpakket. Schumer zei dat er zelden over zoiets belangrijks is gestemd in de Senaat. McConnell sprak van een van de "grotere dagen" in zijn lange geschiedenis in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl