NOS Nieuws

Discriminatiecijfers stemmen niet vrolijk: 'Samenleving moet zich zorgen maken'

Bij de politie en anti-discriminatiebureaus kwamen vorig jaar weer meer meldingen binnen van discriminatie, vooral van antisemitisme en discriminatie van moslims. Ook trans personen deden vaker een melding. Het is het vierde jaar op rij dat het aantal meldingen toeneemt.

"Dit stemt niet vrolijk", reageert Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, op het jaarlijks rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toch zag hij het al aankomen. "Die stijgingen zijn al een tijd gaande. De meldingsbereidheid neemt wat toe, maar niet met grote stappen. Mensen haken juist vaker af omdat ze geen vertrouwen hebben dat er iets met hun klacht gebeurt."

De stijgende cijfers komen dus vooral door een daadwerkelijke toename van discriminatie. "Er is sprake van stijgingen van 33 procent, bij andere groepen zelfs 60 procent, en we zien dat het breder wordt."

Weinig bereidheid tot actie

Baldewsingh wijst ook op de meldingen vanuit de lhbti+-gemeenschap. "Zij ervaren ontzettend veel discriminatie, en bij hen gaat het om bedreigingen en ook om geweld. Daar moet je je echt zorgen over maken als samenleving."

Baldewsingh is door het kabinet aangesteld om een nationaal programma te maken om discriminatie en racisme tegen te gaan. Hij haalt informatie op uit de samenleving, en gaat vervolgens langs bij ministeries om over maatregelen te praten. Veel concreets levert dat niet op. "Ik krijg daar steeds bevestiging van de problemen, maar ik zie weinig bereidheid tot actie."

'Superpolariserend'

Ook de verharde toon waarop politici tegenwoordig spreken, stoort hem. "Natuurlijk moet je in het parlement veel kunnen zeggen. Maar ik zou graag willen dat politici stilstaan bij wat voor Nederland wij doorgeven. Een Nederland waarin op deze superpolariserende manier over elkaar gesproken wordt? Dan hoor ik: 'Als politici het mogen zeggen, waarom mag ik het niet zeggen?'"

Rabin Baldewsingh legt uit hoe de politieke verharding in Den Haag zijn uitwerking heeft in de rest van Nederland:

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie over verharding in Den Haag: 'Woorden doen er toe'

Baldewsingh wordt er ongeduldig van, maar ziet ook in dat het een zaak van de lange adem is. "Het is taaie materie. Je moet er de tijd voor nemen. Maar je moet dit met zijn allen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl