Martinez en Thuram
NOS Voetbal

Titel en tweede ster tegen de aartsrivaal? Droomavond lonkt voor Internazionale

"Het zou voor Milan een ramp zijn als ze Inter kampioen maken."

Laat fans van Internazionale een droomscenario bij elkaar fantaseren en het zal de werkelijkheid van vanavond maar moeilijk evenaren. De Italiaanse topclub kan uitgerekend tegen aartsrivaal en stadgenoot AC Milan de landstitel pakken. Mooier kan eigenlijk niet.

Anderzijds schuilt in de rivaliteit tussen beide ploegen ook een gevaar. "Milan zal het prachtig vinden om het feestje van Inter te verpesten", weet de Italiaanse journalist en voetbalcommentator Bruno Longhi.

"En winst op Milan is geen vanzelfsprekendheid", vertelt David Endt, journalist en kenner van het Italiaans voetbal. "Milan zal er alles aan doen om Inter een hak te zetten. Eerder dit seizoen werd het misschien 5-1 voor Inter, maar dat betekent niks voor vanavond."

Onvermijdelijk kampioenschap

Resultaten uit het verleden bieden, anders gezegd, geen garantie op een glorieuze toekomst. Of beter, de directe toekomst. Want dat de titel van Internazionale er gaat komen, is onvermijdelijk.

Het elftal van coach Simone Inzaghi is dit seizoen een klasse apart. In 32 Serie A-wedstrijden werd 26 keer gewonnen, 5 keer gelijkgespeeld en slechts 1 keer verloren. Met een voorsprong van veertien punten op de concurrentie als gevolg.

Inter-trainer Simone Inzaghi

Die 'scudetto' zal dus gevierd kunnen worden. Is het niet na de immer beladen 'Derby della Madonnina', dan wel na de thuiswedstrijd tegen Torino van komende zaterdag. Of het uitduel met Sassuolo, een week later. Maar je hoeft geen Longhi of Endt te heten om te begrijpen dat een titel tegen de aartsrivaal net even lekkerder is.

Historisch, bovendien. Het is nog nooit gebeurd dat een club kampioen van Italië werd in een direct duel met een stadgenoot.

Tweede ster

Maar het is bijna net zo belangrijk dat beide Milanese clubs momenteel op negentien landstitels staan. Inter zou dus de eerste van de twee clubs worden die de indrukwekkende grens van twintig 'scudetti' doorbreekt, waarmee een symbolische tweede ster aan het clublogo mag worden toegevoegd.

Lautaro Martínez

In de jacht op die tweede ster was dit seizoen een grote rol weggelegd voor de Argentijnse sterspeler Lautaro Martínez. Hij was met 23 treffers goed voor bijna een derde van de totale doelpuntenproductie van zijn club in de Serie A.

"Martínez is een geweldige speler", zegt Longhi, die hem wekelijks aan het werk ziet. "Hij is absoluut de beste spits in de Italiaanse competitie. Maar geloof me: het gaat bij Inter niet alleen maar over één speler. Het is echt een teamprestatie die ze dit seizoen laten zien."

Dat stelt ook Endt. "Het klinkt enorm cliché, maar het is wel zo: de grote kracht van dit Inter is het team. De selectie is dermate fit en goed gebalanceerd, dat de toppers niet elke week hoeven uit te blinken. En dat is voor een groot deel te danken aan trainer Inzaghi. Hij geeft iedereen het idee: ik doe ertoe."

Bescheiden rol voor Nederlanders

Inzaghi maakt daarbij niet altijd gebruik van het drietal Nederlanders dat hij tot zijn beschikking heeft. Denzel Dumfries (17 basisplaatsen), Stefan de Vrij (14 basisplaatsen) en Davy Klaassen (1 basisplaats) beginnen dit seizoen vaker op de bank dan ze lief is. Vooral in het geval van De Vrij, enkele jaren geleden nog verkozen tot beste verdediger van Italië, is dat opmerkelijk.

"De Vrij heeft te maken gehad met blessures", zegt Longhi. "Maar hij heeft ook de pech dat hij op zijn positie concurrentie heeft van Francesco Acerbi. Die heeft eerder onder Inzaghi gewerkt bij Lazio en krijgt vaak de voorkeur van de trainer die hem goed kent."

Toch is De Vrij absoluut niet iemand die daarover zeurt, vertelt Endt. "Hij heeft de ideale persoonlijkheid: hij accepteert het als hij op de bank zit, maar als hij speelt is hij ontzettend betrouwbaar. Dan speelt hij fantastisch. Dat is echt een luxe voor Inter."

Dumfries en De Vrij met de Italiaanse Supercup

Endt, die groot fan is van Inter, gaat de mogelijke kampioenswedstrijd vanavond op zijn gemak thuis bekijken. "Ik ga er wel even goed voor zitten, ja. Misschien doe ik mijn Inter-shirt wel aan", vertelt hij met een knipoog.

Longhi daarentegen zou een gelijkspel niet erg vinden. "Ik woon dicht bij het stadion, het zou nog wel eens rumoerig kunnen worden als er een landskampioenschap wordt behaald. Maar dit zeg ik als buurtbewoner, niet als commentator", voegt hij er aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl