Dommaraju Gukesh
NOS Sport

17-jarige Indiër Gukesh plaatst zich als jongste schaker ooit voor WK-finale

Dommaraju Gukesh heeft schaakgeschiedenis geschreven door het WK-kandidatentoernooi van de FIDE te winnen. Met zijn 17 jaar is de Indiër nu de jongste schaker ooit die om de wereldtitel mag gaan strijden.

Garry Kasparov was tot vandaag de jongste winnaar van het kandidatentoernooi. De Rus was in 1984 20 jaar toen hij het toernooi won.

Gukesh mag het nu op gaan nemen tegen de regerend wereldkampioen Ding Liren (31) uit China.

De finaleplaats van Gukesh past naadloos in de schaaktrend waarin steeds jongere schakers topprestaties neerzetten. Dankzij schaaklessen op internet weten soms pas 8-jarige kinderen van grootmeesters te winnen.

Gukesh staat momenteel zestiende op de wereldranglijst, met een rating van 2743 punten. Vorig jaar werd hij de jongste schaker ooit met een rating boven de 2750.

Bij het WK kandidatentoernooi in het Canadese Toronto namen acht schakers het tegen elkaar op. Gukesh haalde negen punten en moest daarna afwachten of dat voldoende was voor de winst.

De laatste partij tussen de Amerikaan Fabiano Caruana en de Rus Ian Nepomniatsjtsji eindigde in een remise, waardoor Gukesh bovenaan eindigde.

"Ik ben zo opgelucht en blij", zei Gukesh in een eerste reactie. "De wedstrijd tussen Caruana en Nepomniatsjtsji was bizar om te volgen. Ik ben heel erg emotioneel door deze overwinning."

Vorig jaar nam Nepomniatsjtsji het nog op tegen Liren om de wereldtitel. Het duel eindigde in 7-7, waarna de Chinees met een zege op rapid score won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl