NOS Sport

'Valsspeler' Niemann is terug en wekt nu woede van Kramnik: 'Cheating Tuesday'

Een gerehabiliteerde 'valsspeler' komt niet zo gauw van zijn imago af. De vrede met Magnus Carlsen werd na een langdurige schaakvete over vals spel nog geen twee weken geleden getekend of de Amerikaanse grootmeester Hans Niemann (20) heeft een andere oud-wereldkampioen op de kast gekregen.

De Russische schaaklegende Vladimir Kramnik (48) was er klaar mee, nadat Niemann hem met de zwarte stukken in het eerste van een reeks online potjes eenvoudig had verslagen. Uit protest opende Kramnik in de daaropvolgende partij met een kinderlijke opening - de Fool's Mate, ook wel de Homer Simpson Defence - waarmee een schaker de zege in de eerste twee zetten weggeeft.

Niemann, die sinds vorige week van schaakwebsite Chess.com weer mag deelnemen aan online toernooien, zag het gebeuren, sloeg zittend thuis voor zijn webcam zijn hand voor zijn hoofd, lachte wat in ongeloof, en gaf vervolgens zelf maar op.

De beelden werden opgenomen en op een streamingplatform geplaatst.

Statement Kramnik

Kramnik, wereldkampioen tussen 2000 en 2007, beschuldigt Niemann niet direct van vals spel na zijn verloren partij van dinsdag, maar duidelijk is dat hij Niemann niet vertrouwt.

Kramnik plaatste kort na de partij op het 'Titled Tuesday' genaamde evenement een statement op zijn account op Chess.com. "Hopelijk zal er op een dag een écht gevecht tegen online fraude starten, maar voor nu houd ik het bij mijn eigen statistische analyses en zal ik anti-cheating systemen blijven ontwikkelen. Ik zal niet meer spelen op 'Cheating Tuesday' en andere evenementen waar geen krachtige anti-valsspeelmaatregelen worden genomen."

Vladimir Kramnik

Kramnik is al langer uitgesproken in de strijd tegen valsspelen in het online schaken. "Vanaf nu zal ik alleen nog maar op evenementen van Chess.com spelen als er serieuze anti-valsspeelmaatregelen worden genomen, zoals camera's (in de kamer bij de schaker, red.) en gedeelde beeldschermen."

"Helaas, en tot mijn verrassing, merk ik dat valsspelen zelfs onder 'titled players' gebruikelijk is. Behoorlijk veel 'titled players' gebruiken computerhulp", concludeert Kramnik op basis van zijn eigen analyse van zetten en statistische kansen. "Het groeit en groeit."

Hans Niemann

Zo heeft Niemann in een van de eerste online schaakevenementen van Chess.com waaraan hij weer mocht deelnemen sinds de wapenstilstand met Carlsen en Chess.com, opnieuw geen vrienden gemaakt. Niemann kondigde vorige week zijn terugkeer nog flamboyant aan op sociale media. "Hallo schaakwereld, hebben jullie mij gemist?"

"Ongeacht hoe erg jullie mij zwart proberen te maken en wat jullie doen om mijn carrière en reputatie te belasteren, deze moeilijke tijden hebben mij alleen maar sterker gemaakt en aangemoedigd om de schaaktop te halen."

"Er komt een dag dat ik de beste schaker ter wereld zal zijn. En het is tijd", sloot Niemann op karakteristieke wijze af, "to let my chess speaks for itself."

WK voor junioren

De eerstvolgende kans om zijn spel te laten spreken, krijgt Niemann over twee weken in een echt potje schaken aan een fysiek bord als het WK voor junioren begint in Mexico-Stad. Niemann is als eerste geplaatst in dat toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl