Sywert van Lienden bij een debat in de Tweede Kamer in december 2022
NOS Nieuws

Wekdienst 22/4: Rechtszaak tegen Van Lienden van start • Feyenoord gehuldigd

Goedemorgen! In Rotterdam wordt Feyenoord gehuldigd en tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners begint de rechtszaak over de mondkapjesdeal.

Eerst het weer: Na een frisse start wisselen vandaag wolkenvelden en zon elkaar af. Landinwaarts kan het ook tot een enkele bui komen. Bij een matige noordoostenwind wordt het ongeveer 10 graden. Ook de komende dagen is het licht wisselvallig en vrij koel aprilweer.

Het weer van maandag 22 april

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam begint de civiele rechtszaak over de omstreden mondkapjesdeal. De Stichting Hulptroepen Alliantie en de Staat willen de miljoenen terug die Sywert van Lienden en zijn zakenpartners in de coronacrisis hebben verdiend.
  • In Luxemburg vergaderen Europese ministers over mogelijke sancties tegen Iran, wapens voor Oekraïne en de situatie in Sudan. Daarbij zijn namens Nederland de demissionaire ministers Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie).
  • In Rotterdam wordt vanmiddag Feyenoord gehuldigd voor de winst van de KNVB-beker. De ploeg versloeg gisteravond NEC in de finale.

Wat heb je gemist?

Miljoenen Europeanen zijn afgelopen jaar getroffen door extreme weersomstandigheden. Dat bleek levensgevaarlijk: er vielen 63 doden door stormen, 44 door overstromingen en ook 44 door bosbranden, staat in het jaarlijkse rapport van de Europese klimaatdienst Copernicus en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"In 2023 was Europa getuige van de grootste bosbrand ooit gemeten, een van de natste jaren, ernstige hittegolven op zee en wijdverspreide verwoestende overstromingen", zegt directeur van de klimaatdienst Carlo Buontempo. Hij wijst op de noodzaak om ons aan te passen aan deze weersextremen.

Een positieve noot in het rapport: in 2023 werd 43 procent van alle elektriciteit door duurzame bronnen geproduceerd. Ook daarmee werd een record gevestigd. Door de vele stormen tussen oktober en december werd er bovengemiddeld veel windenergie opgewekt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Midden op een oprit van de A2 bij Vught heeft gistermiddag enige tijd een bank gestaan die van een aanhanger was gevallen. Automobilisten konden op tijd uitwijken via de vluchtstrook. Er gebeurden geen ongelukken.

Bank valt van aanhangwagen, midden op snelweg bij Vught

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl