Marijke met al haar steunbetuigingen
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Steun voor vrouw (84) na anoniem verzoek om te verhuizen uit eengezinswoning

Een anoniem briefje in de bus van de 84-jarige Marijke uit Leiden maakte de afgelopen dagen veel los in de regio, en ver daarbuiten. In de brief werd gesuggereerd dat de vrouw, die in haar eentje in een eengezinswoning woont, egoïstisch is en beter naar een bejaardentehuis kan vertrekken. Afzender: 'de buren'.

Het is niet bekend van wie deze brief precies komt, maar deze week maakten verschillende buren duidelijk dat ze de inhoud ervan onzin vonden. Om hun bejaarde buurvrouw een hart onder de riem te steken, riepen ze andere buurtbewoners op steunbetuigingen aan haar te geven. Regionale media pikten het verhaal op en daardoor kreeg het een nog groter bereik. Nu staat de woonkamer van de Leidse vrouw vol met bloemen, kaarten en chocola.

Marijke woont al 37 jaar in het huis. Ze bracht er samen met haar man Piet hun kinderen groot. Piet overleed twee jaar geleden. Sindsdien wil Marijke het liefst naar een verzorgingstehuis, maar ze komt daar niet voor in aanmerking omdat haar gezondheid nog te goed is en ze zelfstandig is.

De brief namens 'de buren'

De Leidse vrouw raakte overstuur door het briefje en ging ermee naar haar buurman Wim van Dam, naast wie ze al meer dan tien jaar woont. Hij is woest op de schrijvers. "Hoe haal je het in je hoofd om een 84-jarige weduwe zo'n brief te sturen?", zei hij er vrijdag over tegen Omroep West. "In eerste instantie was ze bang dat deze mensen haar huis in brand zouden steken."

Volgens Van Dam zat Marijke trillend op de bank, omdat ze bang was dat haar iets zou worden aangedaan. Hij heeft wel een vermoeden van waar de brief vandaan komt en noemt het een laffe actie. "Je gaat alles typen en doet de brief op de post. Wees dan zo dapper om hem persoonlijk te overhandigen." Onderaan de brief staat 'namens de buren'. Feitelijk onjuist, volgens Van Dam. "Je spreekt niet namens ons, niet namens dit hele rijtje."

Ze is te goed voor het verpleeghuis.

Joke, de dochter van Marijke

Ook andere buren staken hun bejaarde buurvrouw de afgelopen dagen een hart onder de riem. De steunbetuigingen kwamen niet alleen van buurtbewoners, maar ook uit andere delen van het land, zegt de buurman. Volgens het Leidsch Dagblad kwam er zelfs een kaartje uit Duitsland binnen.

De Leidse krant sprak met de dochter van Marijke, Joke (62). Zij kan begrijpen dat mensen in deze tijd van woningnood jaloers zijn op het huis van haar moeder. "Maar ze is te goed voor het verpleeghuis, de bejaardenhuizen zijn wegbezuinigd en seniorenwoningen zijn er niet, of erg duur en je moet er lang voor ingeschreven zijn."

Doorstroming

Het is een van de grote problemen bij de krapte op de woningmarkt: doorstroming. Daarom zetten steeds meer woningcorporaties zogeheten seniorenmakelaren in, die hen moeten helpen verhuizen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Volgens koepelorganisatie Aedes heeft inmiddels 70 procent van de corporaties zo'n makelaar. Provincies, gemeentes en woningcorporaties hopen op die manier de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Want in een vrijgekomen woning kan een jong gezin terecht, dat een appartement achterlaat dat beschikbaar komt voor starters, die op hun beurt weer een studentenwoning verlaten, zo is de gedachte.

Overweldigd

Marijke is overweldigd door alle steun die ze binnenkrijgt, zegt buurman Van Dam. "Ze had nooit gedacht dat ze dit ooit zou meemaken. Ze keek naar een foto van haar overleden man en zei: 'Joh Piet, als je hier toch eens bij was geweest'."

De tafel van Marijke ligt al vol met post, maar de buurman verwacht dat er de komende dagen nog meer zal worden bezorgd. "Op maandag komt er geen post binnen, maar ik denk dat het dinsdag écht gek wordt."

Advertentie via Ster.nl