Christian Miller
NOS Sport

Sprintsensatie in Amerika: Miller (17) loopt 100 meter sneller dan wereldkampioen

De 17-jarige Amerikaanse atleet Christian Miller heeft bij wedstrijden in Clermont (Florida) een razendsnelle 100 meter gelopen. Met een tijd van 9,93 seconden was hij zo vroeg in het outdoorseizoen zelfs al sneller dan regerend wereldkampioen Noah Lyles.

Lyles, die drie gouden medailles won bij de laatste WK atletiek, liep vorige week bij zijn eerste wedstrijd van het seizoen een tijd van 10,01 op het sprintnummer. Miller dook daar zondag met een Amerikaans juniorenrecord dus onder.

De tiener is bovendien de snelste atleet op de 100 meter in 2024. De Nigeriaan Favour Ashe heeft de tweede seizoenstijd achter zijn naam: hij liep eerder dit jaar in een outdoorwedstrijd naar 9,99.

Met zijn nieuwe toptijd is de 17-jarige scholier uit Florida de jongste man ooit die onder de 10 seconden loopt. Het is een nieuwe bevestiging van zijn talent. Vorig jaar klokte Miller bij Amerikaanse jeugdkampionschappen (onder 20 jaar) al 10,06 op de 100 meter.

Op de ranglijst aller tijden moet Miller nog twee tieners voor zich dulden: de Surinamer Issam Asinga, die vorig jaar 9,89 klokte en Letsile Tebogo uit Botswana. Tebogo, vorig jaar bij de WK in Boedapest goed voor zilver op de 100 meter en brons op de 200 meter, zette in 2022 een tijd van 9,91 neer.

Miller dook met 9,93 ook onder de limiet (10,0) voor de Olympische Spelen van Parijs. Om daar komende zomer in actie te komen, moet Miller nog wel door de Amerikaanse trials heen. Op basis van de resultaten van die kwalificatiewedstrijden in juni wordt de Amerikaanse atletiekploeg voor de Spelen gevormd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl