Dávid Hancko
NOS Voetbal

Slot en Israël prijzen Hancko: 'Zit bijna met een blocnote bij teambespreking'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

"Een van de drie voorbeeldigste profs waarmee ik heb gewerkt." Die kan Dávid Hancko in zijn zak steken. Feyenoord-trainer Arne Slot is lovend over zijn centrale verdediger. "Hij laat geen seconde onbenut om beter te worden."

"Ja, Dávid. Ik zie dagelijks hoe hij zijn vak beleeft. Ik heb de indruk dat hij bij elke bespreking het beste oplet van allemaal." Slot beschreef na de wedstrijd tegen FC Utrecht de gretigheid van de Slowaak. Daar voegde hij tijdens de persconferentie voor de bekerfinale aan toe: "Hij zit bijna met een blocnote op schoot."

"Ik denk dat hij het daarna in zijn hoofd nog vijf, zes keer afspeelt", aldus Slot. "Daarnaast is hij altijd met zijn lichaam bezig. Het is geen toeval dat hij zoveel speelt. Hij geeft, wat de stand ook is, zowel op trainingen als in wedstrijden nooit op."

Italië te grote stap

Hancko doet alles om beter te worden en alles uit zijn carrière te halen. Dat gevoel werd sterker na de valse start die hij maakte in Italië. Na één seizoen bij het Slowaakse MSK Zilinia verhuisde de toen twintigjarige Hancko al naar Fiorentina.

"Dat was een grotere stap dan ik toen had moeten maken", zegt de inmiddels 26-jarige Hancko daar nu over. "Het was een moeilijk seizoen. Van de 38 wedstrijden zat ik er 35 op de bank. Ik was nog jong en had veel concurrentie."

"Ik heb veel geleerd in Italië en wist toen dat ik mijn carrière stap voor stap moest opbouwen. Sindsdien gaat het vrij goed." Dat laatste is een understatement. Hancko blonk uit bij Sparta Praag, werd rots in de branding bij Feyenoord en plaatste zich met Slowakije voor het komende EK.

Een complete verdediger

Vooral na zijn overstap naar Feyenoord medio 2022 ging het snel. Dat zag ook oud-Feyenoorder Rinus Israël: "Hij is een complete verdediger geworden. Hij heeft een geweldig linkerbeen, waarmee hij de ballen achter de verdediging van de tegenstander neer kan leggen."

Israël weet waar hij over praat. Hij stond in de jaren zestig en zeventig in de verdediging van Feyenoord. In die periode won hij onder meer de Europa Cup I en de wereldbeker voor clubteams.

Dávid Hancko in duel met Luuk de Jong

"Verdedigend is hij niet zo genadeloos als ik was, maar dat heeft hij ook niet nodig. Op een beschaafdere manier houdt hij zich geweldig staande", vervolgt Israël. "Daarnaast is hij aanvallend sterk. Hij komt vaak in de zestien van de tegenstander en is een goede kopper."

De afgelopen weken is Hancko in die vijandige zestien ook behoorlijk doeltreffend. Hij scoorde in drie van de laatste vier wedstrijden, tegen FC Utrecht, Ajax en Fortuna Sittard.

Hancko scoort fraai tegen FC Utrecht

Veel lof, dus, maar Hancko wil nog verder groeien: "Als ik naar de besprekingen met mijn coach kijk, hoor ik dat er nog genoeg te verbeteren valt." Slot hoort het tevreden lachend aan. Hancko: "Ik doe alles wat de coach ons vraagt. Op het veld zie je dat ons dat helpt."

Israël is het met Hancko eens dat Slot een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de verdediger. "Ik geloofde daar vroeger niet in. Ik dacht dat de kwaliteiten van de spelers doorslaggevend waren en niet de coach. Maar Slot laat zien dat hij spelers beter maakt. Voor Hancko is het belangrijk dat Slot blijft."

Contract tot 2028

Maar blijft Hancko zelf wel bij Feyenoord? De Slowaak heeft nog een contract tot medio 2028, dus potentiële nieuwe werkgevers zullen diep in de buidel moeten tasten. De interesse zal toenemen als hij een goed EK speelt, waar Slowakije in een 'behapbare' poule zit met België, Roemenië en Oekraïne.

"Als hij gaat, zou ik voor een subtopper in Engeland kiezen. Daar wordt fysiek meer gevraagd en kan hij zich het best ontwikkelen", adviseert Israël. "Als ik Feyenoord was, zou ik in ieder geval véél voor Hancko vragen. Wat mij betreft blijft hij nog even in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl