NOS Voetbal

Hancko, volwassen verdediger in Feyenoord vol groeistuipen: 'Brengt iets onverzettelijks'

  • Jorrit Hansen

    Volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    Volgt Feyenoord namens NOS Sport

Het is de vierde minuut van de blessuretijd van de eerste helft. Feyenoord is zojuist op een 2-0 voorsprong gekomen op bezoek bij FC Midtjylland. Op dat moment pakt de linkercentrale verdediger van de Rotterdammers een gele kaart bij de rechterhoekvlag van de Denen.

Je zou het onbesuisd kunnen noemen, maar ook een bewijs van zijn nooit aflatende drang naar voren en van de agressie die hij in elke actie legt. Zijn naam is Dávid Hancko. Een 24-jarige Slowaak, die ook deze wedstrijd weer een van de beste Feyenoorders is.

David Hancko

"Moet Sparta Praag Hancko wel verkopen?" Dat vroegen Tsjechische media zich afgelopen zomer af. "Hij is een sleutelspeler voor de club, een verdediger die alles in zich heeft. Hij is een stopper die vanuit zijn positie achterin ondersteuning kan geven aan de aanval. En niet alleen op het veld is hij een leider, ook daarbuiten."

Het enige minpuntje dat ze kunnen bedenken: "Zijn blessuregevoeligheid. Al is hij nu al tijden topfit."

Technisch directeur Tomás Rosicky is dan ook niet bereid om mee te werken aan een overstap naar Feyenoord. De oud-speler van onder meer Borussia Dortmund en Arsenal houdt de Rotterdammers lang van zich af, maar gaat eind augustus overstag als er naar verluidt zes miljoen euro wordt geboden, een bedrag dat nog kan oplopen tot acht miljoen.

Hancko is de op vier na duurste speler ooit van Sparta Praag, achter onder anderen diezelfde Rosicky, maar voor spelers als Peter Cech, Pavel Nedved en Wilfried Bony.

David Hancko tijdens de perspresentatie in het Feyenoord Stadion op 24 augustus 2022

Op dat moment is Hancko alweer de dertiende aankoop van Feyenoord. Hij wordt gehaald voor het centrum, maar debuteert tegen FC Emmen als linksback. Ja, het was even wennen op die positie, zei hij achteraf tegen de NOS, maar toen hij zich richtte op zijn taken kwam het goed.

Groeistuipen

Binnen enkele weken is hij niet meer weg te denken uit de ploeg in opbouw van trainer Arne Slot. Er is genoeg aan te merken op dit Feyenoord vol groeistuipen, maar Hancko is al volwassen en neemt het team aan de hand.

Hancko onder de indruk van Het Legioen: 'Nooit eerder zoiets meegemaakt'

Dat is ook een van de belangrijkste dingen die hij toevoegt, vindt analist en oud-Feyenoorder Mario Been: "Volwassenheid. En agressie. Mannelijkheid. De rest van het team is voor een groot deel jeugdig. Kijk naar Timber (21), Kökçü (21) en Szymański (23). Hancko is fysiek sterk, gaat voorop in de strijd. Een gelouterde speler."

Het gebeurt niet vaak dat een speler van 24 gelouterd wordt genoemd, maar Hancko heeft al een voetballeven achter zich. Na zijn doorbraak bij het Slowaakse MSK Zilina verhuist hij in 2018 voor 3,5 miljoen euro naar Fiorentina. Twintig jaar is hij dan en pas één seizoen vaste basisspeler.

De stap komt te vroeg. Hancko komt in Italië tot één assist in vijf duels en vertrekt aan het einde van het seizoen naar Sparta Praag. Daar is hij al snel een van de betere spelers.

Linksback of toch centraal?

Hancko, die ook de nodige interlands achter zijn naam heeft, gaat het bij Feyenoord nog eens hogerop proberen. Dit keer is hij er wel klaar voor. Pierre van Hooijdonk noemde hem vorige week in Studio Voetbal "een echt goede aankoop. Hij staat er vanaf de eerste wedstrijd. Hij is een echte leider, in alles."

Maar wat is nu zijn beste positie? De Slowaak speelt de ene wedstrijd links in het centrum en de andere als linksback. En op beide posities is hij de beste Feyenoorder, aldus Leonne Stentler in hetzelfde programma.

Feyenoorder Hancko scoort tegen Twente

Been is het met Stentler eens. "Als linksback heeft hij het voordeel van zijn drang naar voren, maar ik zie hem liever centraal. Hij brengt iets onverzettelijks. Dat heeft Trauner ook. Het blok dat zij samen vormen, is een van de sterkste compartimenten van dit Feyenoord. Hij durft door te dekken met ruimte in zijn rug. Hij is snel en heeft een goede inspeelpass."

Dat laatste is ook te zien in de statistieken van Hancko. Hij heeft dit seizoen een passnauwkeurigheid van bijna 90 procent. "Daaruit blijkt dat hij weet wat hij wel en niet kan", zegt Been. "Dat hij geen domme passes geeft, bijvoorbeeld over vijftig meter, maar een slimme voetballer is. Een geweldige aanwinst voor Feyenoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl