NOS Wielrennen

Cruciale weken voor Riejanne Markus door olympische puzzel: 'Droom is Parijs'

Op 14 november 2023 staat Riejanne Markus met haar stralende glimlach op de foto voor de Eiffeltoren in Parijs. Ze steunt op een been, het andere rust op de bovenbuis van haar fiets.

Acht dagen later zou ze met stralende glimlach poseren voor de bruiloftsfoto's van haar huwelijk met (gravel)wielrenner en sokkenexpert Jasper Ockeloen.

Maar in Parijs wordt ze geflankeerd door Demi Vollering, Ellen van Dijk en bondscoach Loes Gunnewijk.

Bondscoach Loes Gunnewijk, Demi Vollering, Riejanne Markus en Ellen van Dijk verkenden in november het olympische parcours.

Die dag verkende een select groepje rensters het parcours van de olympische tijdrit en een deel van de wegrit in Parijs. Een parcours met veel draaien en keren en een klimmetje over de keitjes van Montmartre.

Een parcours met veel mogelijkheden en veel Nederlandse kanshebbers.

Olympische stress

Er mogen maar vier rensters starten in de olympische wegrit. Twee van hen moeten bovendien in actie komen op de tijdrit. Het is dringen voor een olympische startplek.

"Het gaat heel moeilijk worden, dat wisten we vanaf het begin", vertelt Markus aan de vooravond van Luik-Bastenaken-Luik. "De concurrentie in Nederland is gewoon supergroot. Het enige wat ik kan doen is laten zien wat ik waard ben in de wedstrijden."

Voor Riejanne Markus breken cruciale weken aan door olympische puzzel: 'Droom is Parijs'

Maar waar Van Dijk en Vollering, Marianne Vos, Lorena Wiebes en ook iemand als Shirin van Anrooij zich al van hun beste kant lieten zien, sloeg Markus het Vlaamse voorjaar over. Voor haar begint het seizoen nu pas echt.

En dus zijn de komende weken cruciaal voor Markus om zich te bewijzen. "Ik ben op hoogtestage geweest op de Teide op Tenerife. Vorig jaar werd ik vierde in Luik-Bastenaken-Luik. Nu wil ik op het podium. En daarna ga ik naar de Vuelta, waar ik vorig jaar ook vierde werd. Dit zijn voor mij dé wedstrijden."

Elk jaar beter

De oudste van drie fietsende zussen Markus steekt haar ambities niet onder stoelen of banken. En waarom zou ze dat ook doen? De 29-jarige renster van Visma-Lease A Bike wordt namelijk elk jaar beter.

In 2021 won Markus - die toen al een trouwe schare volgers had op haar Youtube-kanaal Tour de RieRie - haar eerste WorldTour-wedstrijd, een rit in de Ronde van Noorwegen. In 2022 werd ze Nederlands kampioen op de VAM-berg en derde bij het EK tijdrijden.

Riejanne Markus op weg naar de negende plaats bij het WK tijdrijden in Schotland in 2023.

In 2023 werd ze vierde in Luik, vierde in het eindklassement van de Vuelta, 11de in het eindklassement van de Tour en tussendoor met grote voorsprong Nederlands kampioen tijdrijden.

Dat is ook de discipline die ze in Parijs dolgraag wil rijden. En in de wegrit kan bondscoach Gunnewijk haar goed gebruiken om de koers nog een beetje te kunnen controleren, want een herhaling van het fiasco van Tokio moet ten alle tijde worden voorkomen.

"Ik heb bij vorige WK's en EK's laten zien dat ik als koerskapitein van waarde ben voor de ploeg, dat ik heel ver kan komen in finales en dat ik zeker niet bang ben om mezelf op te offeren voor het team."

'Natuurlijk speelt die selectie mee'

Maar Markus en Van Dijk allebei meenemen, gaat ten koste van een afmaker als Vollering, Vos of Wiebes. Een duivels dilemma voor de bondscoach. En dan helpt het als je mooie resultaten kan laten zien.

Riejanne Markus voor de start van de Amstel Gold Race.

Om te beginnen zondag in de Ardennen. "De zwaarste klassiekers zijn heel tekenend, denk ik. Natuurlijk speelt die olympische selectie mee in je hoofd, maar ook als die Spelen er niet waren geweest zou ik hier goed willen rijden. Ik hoop dat ik kan laten zien dat ik dat heel goed aankan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl