NOS Wielrennen

Van Dijk terug in koers na zwangerschap: 'Op de fiets vergeet ik even dat ik moeder ben'

"Het was wel even wennen. Ik zag er eerlijk gezegd een beetje tegenop. Vooral omdat ik Faas thuis moest laten bij mijn vriend Benjamin. Ik weet zeker dat het daar heel goed gaat, maar het is toch moeilijk voor de allereerste keer."

Ellen van Dijk maakte vrijdag haar rentree in het profpeloton, vijf maanden na de geboorte van haar zoon. "Als ik op de fiets zit, dan vergeet ik even dat ik moeder ben. Ik zat meteen weer in de wedstrijd, als vanouds."

Haar laatste wedstrijd was op 16 september 2022, een tijdritzege in de Chrono des Nations. Bij haar rentree in het peloton de Vuelta Extremadura Féminas werd ze verdienstelijk vijfde. En dat terwijl haar rol was om de sprint aan te trekken voor ploeggenote Brodie Chapman, die tweede werd.

"Het ging niet helemaal goed", bekent Van Dijk telefonisch bij Langs de Lijn En Omstreken. "Helaas verloor ze mijn wiel in de laatste bocht. Daardoor ontstond een klein gaatje, waar een renster van Movistar (de Canadese Olivia Baril, red.) in dook. En die won uiteindelijk. Maar ik was heel blij met de 'effort' die ik deed en de 'power' die ik kon leveren."

Bekijk hieronder de laatste honderden meters van de openingsrit in de Vuelta Extremadura Feminina.

"Ik ben nooit echt een held geweest in het peloton. Ik vind het altijd wel een beetje spannend met al die rensters om me heen, van wie ik nooit weet wat ze gaan doen. Dat heb ik nog steeds. Maar eigenlijk is er geen verschil met vroeger. Nog altijd komen de frustraties weleens naar boven."

Relativeren

"Het afgelopen jaar heb ik het wielrennen natuurlijk van een afstandje bekeken. Het voelde een beetje als 'sabbatical'. Dan ga je wel denken: niet élke wedstrijd is heel belangrijk. Ik weet in welk proces ik zit, waar ik mee bezig ben en wat mijn grote doel is."

Niet dat Van Dijk veel heeft stilgezeten. Ze analyseerde bij de NOS, schreef columns, kletste mee in meerdere podcasts. En ze bleef - privé - fietsen, tot een paar weken voor de bevalling. Ze volgde het wielrennen op de voet, maar ook gaf ze regelmatig een inkijkje in haar zwangerschap.

Van Dijk sprak eerder al in warme bewoordingen over haar ploeg Lidl-Trek, die haar alle ruimte en steun gaf. Dat deed de ploeg eerder ook al voor de Britse Lizzie Deignan, net als de Nederlandse oud-wereldkampioene. Deignan heeft inmiddels twee kinderen en rijdt als vanouds rond in de kop van de koers.

"Als iedereen zijn kinderen mee zou nemen naar de koers, dan wordt het wel een heel bont gezelschap", beseft Van Dijk. "Als je wedstrijden rijdt, moet je wel echt gefocust zijn. Dan is het toch best wel lastig als je je familie mee hebt en je aandacht moet verdelen. Nu is het gewoon heel duidelijk. Maar het blijft lastig."

"Voor de zwangerschap kon ik me druk maken om elke wedstrijd, omdat ik overal wilde presteren. Nu kan ik het wel wat meer in perspectief plaatsen. En de echt belangrijke momenten uitkiezen."

Hoofddoel: Parijs

Zenuwen voelde ze dan ook niet voor haar rentree in het zuidwesten van Spanje. "In alle eerlijkheid is het gewoon een heel klein koersje en dat is lekker instappen. Het is een lager niveau dan de WorldTour. Maar de belangrijkste reden is dat er een tijdrit in zit van 17 kilometer aankomende zondag."

"Ik wil mij heel graag op het tijdrijden focussen, omdat het mijn grote doel is om mee te doen voor de prijzen bij de Olympische Spelen in Parijs", vervolgt Van Dijk. "Als ik dat wil, dan moet ik veel tijdritten rijden. En er zijn er niet zoveel. Vandaar dat ik hier ben."

In november, een maand na de bevalling, verkende Van Dijk het parcours van de olympische wegrace in Parijs met onder anderen Demi Vollering, Riejanne Markus en Marianne Vos.

Tijdens haar afwezigheid raakte Van Dijk haar wereldtitel tijdrijden kwijt aan Chloé Dygert en zag ze hoe de Italiaanse Vittoria Bussi haar werelduurrecord verbeterde. Een nieuwe aanval op dat record staat dit jaar niet op de planning, haar programma is al druk genoeg.

"Hierna doe ik nog een koers in Normandië en daarna ga ik naar de voorjaarsklassiekers, met Gent-Wevelgem en alle andere klassiekers. Er is ook nog een Tour de France met een hele mooie start in Nederland. En natuurlijk het EK en WK. De Olympische Spelen zijn mijn hoofddoel, maar er is nog heel veel meer moois om van te dromen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl