Zhang Yufei op de Olympische Spelen van 2021
NOS Sport

Chinese zwemmers mochten meedoen aan Spelen in Tokio ondanks positieve dopingtests

Liefst 23 Chinese zwemmers zijn in 2021 enkele maanden voor de Olympische Spelen in Tokio positief getest op doping. De zwemmers deden wel mee in Japan, omdat ze daarvoor groen licht hadden gekregen van het internationaal dopingagentschap WADA.

Het Chinese antidopingbureau Chinada had destijds verklaard dat van opzettelijke dopinginname geen sprake was. Voedsel uit een besmette hotelkeuken zou de oorzaak zijn geweest van de positieve tests.

Schokkend. Mijn zorgen zijn groot.

Voormalig WADA-directeur David Howman reageert op het nieuws.

De Duitse tv-zender ARD en de Amerikaanse krant The New York Times brachten het nieuws zaterdag na gezamenlijk onderzoek naar buiten. WADA bevestigt het nieuws. Een 61 pagina's dik document dat Chinada in 2021 naar WADA heeft gestuurd, is in handen van ARD en The New York Times.

'Niet bewust'

In dat verslag wijst Chinada op de lage concentratie van het verboden hartmedicijn trimetazidine in de urinestalen van de zwemmers. Daardoor kan volgens de Chinezen van bewust dopinggebruik geen sprake zijn geweest. Volgens The New York Times verklaart het document niet hoe het kan dat een middel dat alleen als pil kan worden ingenomen, voedsel in een keuken heeft besmet.

WADA zegt het verslag van Chinada in 2021 te hebben voorgelegd aan wetenschappelijke en juridische experts. De conclusie was volgens WADA dat er geen bewijs was waarmee de uitleg van de Chinezen kon worden weerlegd. Zodoende werden de positief geteste zwemmers vrijgepleit.

Wang Shun was een van de atleten die positief testten

Onder anderen de Chinese topzwemmers Zhang Yufei (twee keer goud in Tokio), Wang Shun (één goud, één zilver) en Qin Haiyang (wereldrecordhouder 200 meter schoolslag) testten in 2021 positief.

Felle kritiek op WADA

Uit de sportwereld klinkt kritiek op het handelen van WADA. "Vernietigend", vindt Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada, het nieuws. "Het is nog erger om te weten dat WADA in het geheim, tot nu, de positieve tests onder het tapijt schoof door na te laten om eerlijk de mondiale richtlijnen te volgen."

"Schokkend", noemt voormalig WADA-directeur David Howman de bevindingen. "Mijn zorgen zijn groot. Het publiek moet vertrouwen kunnen hebben in de toezichthouder."

Ook de voorzitter van de Nederlandse dopingautoriteit, Vincent Egbers, is zeer verbaasd over het nieuws. Hij zet zijn vraagtekens bij de alibi's van de betrapte sporters.

Wereldzwembond World Aquatics zegt dat het vertrouwen heeft dat WADA professioneel is omgesprongen met de positieve tests.

Aardbeientoetje

Positieve tests met trimetazidine komen vaker voor. Zo werd in januari 2024 de 17-jarige Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva door sporttribunaal CAS voor vier jaar geschorst wegens het gebruik van het verboden middel.

Valijeva wees als oorzaak voor haar positieve dopingtest naar een aardbeientoetje van haar opa. Die zou het medicijn hebben vermalen op een snijplank waarop hij daarna een dessert voor zijn kleindochter zou hebben gemaakt.

Ook Qin Haiyang testte positief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl