Ysaora Thibus (2023)
NOS Sport

Franse topschermster wijt positieve dopingtest aan orale seks

De Franse topschermster Ysaora Thibus heeft een opvallende verklaring voor haar positieve dopingtest van vorige maand. Ze zou het verboden middel Ostarine binnen hebben gekregen na orale seks met haar partner, de Amerikaanse ex-topschermer Race Imboden.

De 32-jarige Thibus, die bij de Olympische Spelen in Tokio een zilveren medaille won, testte begin februari positief op het middel dat spiergroei kan stimuleren. Ze sprak gelijk haar onschuld uit. "Ik ontken ten stelligste dat ik doping gebruikt heb. Mijn vele negatieve dopingtesten zijn daar het bewijs van", schreef de schermster in een statement.

"De Olympische Spelen in Parijs zijn voor mij een kinderdroom en ik heb met verbijstering kennis genomen van dit nieuws. Ik zal er alles aan doen om mijn onschuld te bewijzen, zodat ik kan meestrijden op het toernooi dat het hoogtepunt van mijn carrière moet worden", vervolgde ze.

Race Imboden en Ysaora Thibus

Tegen het Franse L'Equipe zegt Joëlle Monlouis, de advocaat van Thibus, dat de oorzaak bij Imboden ligt. "Hij nam een product dat ostarine bevatte, waardoor Ysaora besmet raakte. De overdracht, die leidde tot deze besmetting, verliep via lichaamsvocht."

Thibus wordt gezien als een van de kanshebbers op een medaille tijdens de Spelen in eigen land, die over ruim vier maanden beginnen. Binnen die tijd moet de schermster haar onschuld bewijzen.

Eerdere gevallen

Twee eerdere gevallen zullen hoop bieden. De Canadese kanoër Laurence Vincente Lapointe werd in 2020 vrijgesproken, nadat ze een jaar positief had getest op Ligandrol. Seksueel contact was hiervan de oorzaak.

De Amerikaanse softball-speelster Madilyn Nickles, die op de Olympische Spelen van 2020 zilver won met haar land, ging datzelfde jaar vrijuit na een positieve dopingtest die ook kwam door seksueel contact.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl