Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
Gewoon met een appje. Zo nodigde Clarence Seedorf tientallen oud-voetballers uit voor een benefietwedstrijd. Denk aan Didier Drogba, Claude Makélélé en Christian Karembeu. Oud-spelers van Chelsea en Real Madrid. Vanavond staan al die voetbalsterren namens de BIF All Stars in het Olympisch Stadion in Amsterdam tegenover de Ajax Legends.
Seedorf is voorzitter van de stichting Black Impact Foundation (BIF). Namens dat goede doel zet hij zich in voor diversiteit, voor gelijke kansen, voor de zwarte gemeenschap. En zeg nou zelf, waarmee kan dat beter dan met het voetbal, zegt de oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan. "Ik wil de verbinding opzoeken. Daarom is Play To Unite onze slogan."
Dat betekent dat de trainerscarrière van Seedorf momenteel op een laag pitje staat. "Ik heb er op dit moment geen interesse in, nee. Maar je weet het in het leven nooit, soms krijg je ineens een belletje. Maar het is niet dat het nu kriebelt of dat ik het per se wil doen."
Over zijn trainerscarrière later meer, eerst wil Seedorf vertellen over Nelson Mandela. "Hij heeft sport gebruikt om een heel land weer bij elkaar te brengen, om te verenigen. Wij willen die kracht van sport ook gebruiken. Je kunt mensen bij elkaar brengen die dezelfde passie hebben, namelijk het voetbal. We hebben veel meer gemeen met elkaar dan dat er verschillen zijn. En daar zou de focus op moeten liggen. Dat willen we uitdragen, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd."
Emotionele waarde
Seedorf: "Het komt niet vaak voor dat je met zoveel goede oud-voetballers op een veld staat. Veel van hen zijn goeie vrienden. Maar ik kijk het meest uit naar de mensen die komen kijken. We spelen zaterdag op een plek waar ik internationaal mijn debuut heb gemaakt voor Ajax. Dus er zit ook nog wat emotionele waarde aan vast voor mij, maar ook voor veel Ajax Legends natuurlijk."
Bij de Ajax Legends keren onder anderen Jari Litmanen, Edgar Davids, Michael Reiziger en Frank en Ronald de Boer terug naar voor hun heilige grond. In het Olympisch Stadion speelden zij samen met Seedorf in de jaren negentig grote Champions League-wedstrijden tegen AC Milan, Bayern München en Real Madrid.
En zeker, voetbal verbindt. Maar racisme is ook in 2024 nog lang niet uitgebannen. Ook Seedorf zag Real Madrid-aanvaller Vinicius Junior, regelmatig mikpunt van racisme, pasgeleden in tranen uitbarsten nadat hij meerdere vragen had gekregen over racisme in het Spaanse voetbal.
Vinicius zei dat hij het moeilijk vindt om gemotiveerd te blijven en van het voetbal te genieten. Zijn teamgenoot Jude Bellingham zei haast gewend te zijn geraakt aan het racisme.
Opstaan tegen racisme
Seedorf sprak over de racistische incidenten met Real-trainer Carlo Ancelotti. Hij wil benadrukken dat het niet alleen om de Braziliaanse aanvaller gaat. "Ja, Vinicius staat nu even centraal, dat klopt. Maar er gebeuren elke dag zulke dingen. Hiervoor was het Romelu Lukaku. Of Mario Balotelli."
"We hebben allemaal een verantwoordelijkheid om hier wat aan te doen. De verantwoordelijkheid ligt echt niet bij degene die racistisch bejegend wordt. Het gaat om al die anderen, die van zichzelf denken dat ze geen racist zijn. Ze moeten opstaan tegen mensen die zich racistisch uitlaten. Alleen dán maken we stappen. Maar er is nog een lange weg te gaan. Discriminatie gaat ook niet alleen over racisme. Er moet voor iedereen gelijkheid zijn. Daar maak ik me hard voor."
Seedorf gaat niet actief op zoek naar een nieuwe ploeg om te coachen. Wel is hij momenteel lid van de raad van commissarissen van de KNVB. Hij zegt samen te werken met de UEFA en de FIFA aan diverse projecten. "Dat is ook een manier om een bijdrage te leveren aan de voetbalwereld."
Geen clubs in de rij?
Seedorf wordt Mister Champions League genoemd: hij won de cup met de grote oren vier keer. Hij speelde 87 interlands voor Oranje. Hij trainde AC Milan kortstondig, het Spaanse Deportivo La Coruna en hij was bondscoach van Kameroen. Waarom staan de clubs niet in de rij voor zoveel voetbalkennis, zo'n groot netwerk?
"Nee, dat is gewoon niet zo. Dat is ook nooit zo geweest. En nu ook niet. Waarom dat niet gebeurt? Dat is een goeie vraag. Dat zou je aan die clubs moeten vragen. Nee, ik vind het niet vreemd, want ik weet hoe de voetbalwereld in elkaar zit."
"Maar misschien is het een goeie insteek om bij clubs langs te gaan en te vragen waarom bepaalde oud-spelers en coaches die vrij zijn, nooit worden benaderd. Ik kan dat niet beantwoorden voor clubs. Nee, ik denk hier helemaal niks over. Ik concentreer me alleen op dingen die ik wel kan controleren. Maar ik heb het echt wel naar mijn zin, hoor, met alle projecten die ik doe."