Edgar Davids in actie tijdens de wedstrijd tegen de Liverpool Legends op Anfield
NOS Voetbal

Ajax Legends uiten zorgen om hun club: 'Alleen een toptrainer is niet genoeg'

  • Thierry Boon

    verslaggever NOS Sport in Liverpool

  • Thierry Boon

    verslaggever NOS Sport in Liverpool

"Ik denk dat de huidige selectie van Ajax het heel moeilijk zou hebben tegen deze legends." Terwijl er in de catacomben van Anfield toch vooral met elkaar gedold wordt, slaat gelegenheidscoach Sjaak Swart de Amsterdamse spijker op de kop.

Het lijkt wel een medische post na afloop van het benefietduel tussen de Ajax Legends en die van Liverpool. Sonny Silooy is blij dat hij, met zijn nieuwe knie, wat minuten heeft kunnen maken. Ronald de Boer dankt de medische staf en Rafael "ik ben zelf iets te dik" van der Vaart biecht op dat hij net hersteld is van een spierscheuring in zijn kuit.

Beneden alle niveau

Het maakt de serieuze opmerking van 'Mister Ajax' Swart nog veelzeggender. Hoe gezellig het ook was na de wedstrijd van de helden van weleer, als het over het huidige Ajax gaat, komt er bij elke oud-speler een serieuze blik op het gezicht.

Ronald de Boer in actie tijdens de wedstrijd tegen de Liverpool Legends op Anfield

"We weten allemaal wat Ajax betekent en waar de successen in het verleden lagen. Na een heleboel mooie jaren is er een flinke terugslag en dat is schrikken voor alle Ajacieden", vat Jari Litmanen, die met Ajax in 1995 de Champions League won, de situatie samen.

"Het is beneden alle niveau", vult oud-ploeggenoot Edgar Davids aan. Davids heeft het nog steevast over 'we' als het Ajax betreft. "Je moet het zo zien: bij een topclub gaat het in fases. Volgend seizoen proberen we weer op een aanvaardbaar niveau te komen."

Bekijk hier een reportage van de wedstrijd, die gisteren gespeeld werd:

Ajax Legends beleven 'mooie middag' op Anfield: 'Ambiance niet normaal, kippenvel'

Volgens Davids, die zijn tijd vooral besteedt op de golfbaan in zijn woonplaats Dubai, valt of staat dat met het aantrekken van goede spelers. "En met goed beleid." Of hij wat dat betreft vertrouwen heeft in algemeen directeur Alex Kroes, rvc-lid technische zaken Danny Blind en adviseur Louis van Gaal?

Hij zegt niet direct ja. "Nou, we zullen het merken. Ik heb nog niets gezien. Je hebt goede beleidsbepalers nodig en die schijnen er nu te zijn, maar je moet nog wel altijd op het veld presteren. Je kunt straks wel een toptrainer hebben, maar als je materiaal van een te laag niveau is, gaat het 'm niet worden."

Ook volgens de 85-jarige Swart ligt het probleem bij de kwaliteit van de huidige spelersgroep. "We hebben moeite om vijfde te worden. Dat kan echt niet bij Ajax. We hebben twaalf spelers van die meneer uit Duitsland (voormalig technisch directeur Sven Mislintat, red.) gehad, echt schandalig."

Jansen, Vos, Lijnders of De Boer?

Met een trainerspositie voor volgend seizoen die nog altijd vacant is, zingen er meerdere namen rond in Amsterdam. Wordt het de bij AZ ontslagen Pascal Jansen, Jong Ajax-trainer Dave Vos, scheidend Liverpool-assistent Pepijn Lijnders of oude bekende Frank de Boer?

Sjaak Swart

Ruud Gullit wist onlangs bij Ziggo Sport te melden dat de naam van De Boer nadrukkelijk valt in het Amsterdamse. Tweelingbroer Ronald de Boer zegt daar niets van te weten. "Ik heb Frank gesproken en hij heeft daarover geen contact gehad met iemand van Ajax. Dus ik ga er niet van uit."

Mocht het niet tot een hereniging komen, dan zal dat niet aan Frank de Boer liggen, vertelt Ronald. "Frank heeft altijd gezegd dat als hij nog een club in Nederland gaat trainen, dat Ajax is. Hij heeft daar eerder laten zien dat hij vier keer kampioen kan worden met een relatief matig elftal. Er staat ook nu niet zo'n geweldig team, dus ik denk dat hij er geschikt voor zou zijn."

Ryan Babel in actie tijdens de wedstrijd tegen de Liverpool Legends op Anfield

Volgens kersvers directeur Kroes hoeven de Ajacieden volgend jaar nog niet te hopen op de landstitel. Daarvoor zijn de huidige problemen te groot. Daar is Ronald de Boer, werkzaam in de jeugd bij Ajax, het niet mee eens.

"Ik vind Alex geweldig overkomen, maar hier heb ik een puntje van kritiek. Want geloof me maar: Ajax gaat elk jaar voor het kampioenschap. Ook al heb je net een rotjaar gehad. Dat zal volgend seizoen niet anders zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl