Edward Sturing en Theo Janssen
NOS Voetbal

'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'

Met de straf van achttien punten in mindering is de degradatie van Vitesse nu al officieel een feit. Clubiconen en supporters, iedereen die de club uit Arnhem lief heeft, is in rouw, al komt het nieuws voor niemand onverwacht.

"Natuurlijk is de klap hard", reageert Theo Janssen tegenover de NOS. "Niemand wil degraderen. Achttien punten in mindering is heel veel en dat komt onverwacht. Maar verder hield iedereen hier rekening mee. De club zit in een lastige situatie, we hebben al veel klappen gehad. Dat maakt deze wat minder hard. Het is een bevestiging."

Voormalig Oranje-international Janssen speelde in de jeugd voor Vitesse, brak door in het eerste elftal en sloot in 2014 zijn loopbaan af in Arnhem. Daarna was hij in diverse functies actief bij de club, in de jeugdopleiding en ook als assistent bij het eerste. Bovenal blijft het clubicoon supporter.

"Voor mij als supporter is het pijnlijk dat mijn club na zo'n lange periode in de eredivisie nu in de eerste divisie gaat spelen", zegt Janssen. "Dat gevoel overheerst. Dat gevoel hebben ook de mensen om mij heen, veel van mijn vrienden zijn ook supporter."

'Clubliefde kent geen divisie'

Daar kan Susanne Wichhart, voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse, over meepraten. "Ons geelzwarte hart bloedt", zegt Wichhart. "Al die onrust deed al pijn en nu dit. Hoop dat de gifbeker nu eindelijk leeg is."

Supporters Vitesse geschrokken: 'Waar halen ze het vandaan?!'

"De club moet door", vervolgt Wichhart. "En de bereidheid om er de schouders onder te zetten onder de supporters is groot. Dat merk ik ook via allerlei appjes die ik krijg van fans. De buitenwereld noemt Vitesse weleens een koude club. Dat merk ik nu totaal niet. Het leeft juist heel erg. Clubliefde kent geen divisie."

Wichhart zat als tiener op de tribune in het oude stadion Nieuw-Monnikenhuize en zag Vitesse vanaf 1998 groeien in het Gelredome. De teloorgang heeft zich snel voltrokken, beseft ze. "Drie jaar geleden wonnen we nog van Tottenham Hotspur in de Conference League!"

Lees in onderstaand artikel van 4 april alles over de achtergronden bij de crisis bij Vitesse:

"Wij supporters zijn strijdbaar", zegt Wichhart. "We zijn eigenlijk al een half jaar intensief in gesprek met de club. We trekken daarin samen op met andere supportersgroepen. We zijn een verenigd front. De betrokkenheid is heel hoog."

Sturing: 'Moeilijk, maar we moeten verder'

De puntenstraf en de degradatie komen hard aan, maar de Vitesse's proflicentie is niet afgenomen. "Dat is het belangrijkste, dat er ook volgend seizoen betaald voetbal is in Arnhem", zegt trainer Edward Sturing, net als Janssen een clubicoon, in een korte reactie tegen De Gelderlander.

Vitesse speelt nog vier duels in de eredivisie onder leiding van Sturing, daarna gaat de club in principe op zoek naar een andere trainer. John van den Brom wordt veel genoemd. Hij liet aan de NOS weten niet te willen reageren op de situatie van Vitesse.

Vanaf 1989 speelde Vitesse in de eredivisie, aan die reeks komt nu een einde. "We zullen de laatste vier wedstrijden alles moeten blijven geven", aldus Sturing. "Je voetbalt ook voor je toeschouwers. Wie niet meer wil of kan, moet zich maar bij mij melden. Dan speelt die niet meer. Ik weet dat het moeilijk is, maar we moeten verder."

Janssen herinnert zich meer diepe dalen bij zijn club: "Ik heb de tijden meegemaakt dat supporters boos voor het stadhuis stonden of dat we ons pas op het laatste moment veilig speelden. Dat waren ook heel slechte tijden. De club is wel vaker gedegradeerd."

Lichtpunt

Het behoud van de proflicentie was een lichtpunt op deze zwarte dag. Interim-directeur Edwin Reijntjes en adviseur Paul van der Kraan werken aan een plan om Vitesse te behouden voor het betaalde voetbal. Daarin heeft Janssen in ieder geval alle vertrouwen.

"Het is heel heftig, maar waarom zou ik geen vertrouwen hebben?", zegt Janssen. "Het belangrijkste is dat Vitesse weer een gezonde club wordt. De mensen binnen de club zijn daar heel hard mee bezig. Ik heb er alle vertrouwen in dat Paul van der Kraan en Edwin Reijntjes met een goed plan komen om dat te realiseren."

In februari, na de afgekeurde overname van The Common Group, maakten we onderstaande explainer over hoe Vitesse zo in de problemen heeft kunnen komen.

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl