NOS Nieuws

Palestijn wint World Press Photo met moment van 'onvoorstelbaar verlies'

De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de World Press Photo gewonnen met een foto van een Palestijnse vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt. Het meisje werd thuis gedood door een Israëlische raketaanval in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens de jury is de foto met respect en zorg gemaakt, maar laat het beeld ook het "onvoorstelbaar verlies" zien. Salem zelf omschrijft de foto als een "krachtig en verdrietig moment dat het grotere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook".

Winnaar World Press Photo

Salem, zelf afkomstig uit de Gazastrook, werkt voor persbureau Reuters en maakte de foto in oktober 2023. De foto is gemaakt in het mortuarium van het Nasser-ziekenhuis. De vrouw op de foto, de 36-jarige Inas Abu Maamar, ging daarheen toen ze zag dat een bombardement het huis van haar familie vernietigd had.

In het ziekenhuis houdt Abu Maamar het in witte doeken gewikkelde en levenloze lichaam van haar nichtje vast. Fotograaf Salem laat weten dat het beeld hem extra aangreep omdat hij een paar dagen eerder zelf een kind had gekregen.

"Mensen waren in de war en renden van de ene naar de andere plaats, bang om hun dierbaren te verliezen. Deze vrouw trok mijn aandacht toen ze het lichaam van het kleine meisje vasthield en weigerde los te laten."

Speciale vermelding

Opvallend is dat de jury dit jaar twee foto's een 'buitengewone speciale vermelding' heeft gegeven. Het gaat om een foto van een Palestijn in Gaza na een luchtaanval en een foto van een Israëlische militair na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

"Deze twee foto's weerspiegelen de ernst van de oorlog tussen Israël en Hamas en het extreme lijden van burger", aldus de jury, die beide kanten van de oorlog wil belichten.

Bekijk hier de foto's:

 • World Press Photo/ Leon Neal
  Beeld na de aanslag van Hamas
 • World Press Photo/ Mustafa Hassouna
  ‘Israëlische luchtaanval in Gaza’ van de Palestijnse fotograaf Mustafa Hassouna

Naast de prijs voor beste foto is er ook een prijs voor het beste fotoverhaal, het beste langdurige project. Dat kan bijvoorbeeld een fotocollage gaan. Die prijs ging naar Lee-Ann Olwage uit Zuid-Afrika met een fotoserie over dementie in Afrika.

In de categorie lange termijn won Alejandro Cegarra uit Venezuela met een fotoserie over vluchtelingen in Mexico die de grens met de VS willen oversteken. De Oekraïense fotograaf Joelja Kotsjetova won de prijs in de Open Format-categorie met beelden van de oorlog in haar land.

Bekijk hier enkele foto's van de winnende series:

 • World Press Photo/ Alejandro Cegarra,
  Een foto uit de serie over vluchtelingen die de VS proberen te bereiken
 • World Press Photo/ Lee-Ann Olwage
  Een foto uit de serie over dementie in Afrika
 • World Press Photo/ Julia Kochetova
  Een van de foto's van Joelja Kotsjetova over de oorlog in Oekraïne

De winnende foto's zijn gekozen uit ruim 60.000 foto's, gemaakt door 3851 fotografen uit 130 landen.

World Press Photo beloont jaarlijks fotojournalisten voor de beste persfoto's van het afgelopen jaar. Bij de wedstrijd hoort ook een tentoonstelling, die op meerdere plekken in de wereld wordt getoond. De tentoonstelling is vanaf vrijdag te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl