Mensen staan voor het tijdelijke monument voor de slachtoffers van Grenfell Tower
NOS Nieuws

Nabestaanden boos over uit reclame gefotoshopte Grenfell Tower in Londen

Een pijnlijk moment voor nabestaanden van de Grenfell Tower-brand in Londen: in een reclame op de streamingdienst van zender Channel 4 blijkt de toren met bewerkingssoftware te zijn weggehaald uit de achtergrond van een voetbalveld. De reclame is inmiddels overal weggehaald.

Bij de vernietigende brand in de Londense woontoren kwamen 72 mensen om het leven in 2017. De toren staat er nog steeds en is nu gehuld in wit doek met in grote letters de tekst 'Forever in our Hearts'.

Screenshot uit commercial (links) en de Grenfell Tower met het groene hart en de tekst 'Forever in our hearts' (rechts)

De omstreden reclame was voor een pijnstillende gel. Er was een voetbalveld te zien met trainende spelers en gebouwen op de achtergrond. Een nabestaande, Karim Mussilhy, herkende meteen het Westway complex, de plek waar hij zelf ooit voetbalde. Op de achtergrond waren twee torens te zien, maar de Grenfell Tower ontbrak.

"Het was heel verontrustend", zegt Mussilhy, die een oom verloor in de brand. "Alsof niemand het meer wil zien, het een doorn in het oog is geworden. Wat ik voelde is dat ze het weg willen hebben."

Bij nadere inspectie, zegt hij, vonden hij en zijn vrouw nog sporen van de videobewerking in de beelden.

De Britse krant The Guardian vroeg Haleon, de onderneming achter de pijnstillende gel, om een reactie. Het bedrijf erkende meteen dat de beelden zijn bewerkt en ging diep door het stof. "We betreuren ten zeerste de onrust die onze recente Voltarol-advertentie mogelijk heeft veroorzaakt. We zullen de advertentie met onmiddellijke ingang uit de lucht halen", aldus een woordvoerder.

Gedenkteken

Het incident komt op een moment dat veel nabestaanden van de brand zich vergeten voelen. Ze kampen met frustraties rond de nasleep van de tragedie, waarvoor tot nog toe geen personen of bedrijven verantwoordelijk zijn gehouden.

Uit onderzoek is gebleken dat het vuur zich zeer snel kon verspreiden door goedkope en slechte isolatie aan de buitenkant van de woontoren. Een definitief verslag van een openbaar onderzoek laat zeven jaar na de brand nog op zich wachten.

De brand in juni 2017 veroorzaakte een enorme schok in het Verenigd Koninkrijk:

Grote brand in Londense woontoren Grenfell maakte talloze slachtoffers

Ondertussen is er nog geen overeenstemming over de financiering voor een permanent gedenkteken op de plaats van de toren. In november stelde een herdenkingscommissie voor om een tuin aan te leggen, evenals een hoog monument en een constructie om bezoekers tegen het weer te beschermen.

In februari dit jaar waarschuwde de commissie echter dat het nog geen architecten kon inschakelen, "zonder grotere zekerheid rond het begrotingskader en de toezeggingen van de overheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl