Beelden van vanochtend van de bluswerkzaamheden
NOS NieuwsAangepast

Brand in iconisch beursgebouw nog niet uit, Kopenhagen treurt

In Kopenhagen zijn brandweerlieden nog steeds bezig met het blussen van de brand in het bekende beursgebouw. Het leek erop dat het vuur uit was, maar er zijn nog steeds vlammen te zien. De brandweer verwacht nog zeker 24 uur bezig te zijn met blussen.

De helft van de Deense Oude Beurs is verwoest, alleen de buitenmuren staan nog overeind. Een dag later komen mensen de schade bekijken en leggen ze bloemen bij de plek. Want het gebouw dat midden in het centrum staat was erg belangrijk voor de stad.

Gisteren ging het mis tijdens de werkzaamheden voor de aanstaande 400ste verjaardag. De oorzaak van de brand is nog altijd onduidelijk. Onderzoekers kunnen het terrein niet betreden. Volgens de politie kan het maanden duren om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Bewoners van Kopenhagen kunnen niet wachten om het beursgebouw weer te herstellen:

Bewoners hopen 'snelle opbouw' beursgebouw na verwoestende brand Kopenhagen

De Deense Kamer van Koophandel zat in het pand. Directeur Brian Mikkelsen noemt gisteren "de ergste dag" van zijn leven. Vandaag kreeg hij van de brandweer symbolisch de torenspits overhandigd. Het topje van de torenspits is onbeschadigd gebleven en vanochtend door de hulpdiensten overhandigd aan Mikkelsen.

Wel wordt er al gesproken over de herbouw van de beroemde Børsen, maar dat die lang kan duren. "Eerst moet alles wat er nog staat veiliggesteld worden en gedocumenteerd", zegt het hoofd van de de afdeling Architectuur en Cultuur van de Koninklijke Deense Academie.

De oude beurs (linkertoren) voor de brand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl