Grote brand in oud beursgebouw in Kopenhagen
NOS NieuwsAangepast

Verwoestende brand in voormalig beursgebouw Kopenhagen

De brandweer van Kopenhagen heeft grote moeite om de brand in het voormalige beursgebouw in het centrum van de stad onder controle te krijgen. Het vuur is overgeslagen naar de beurshal, waar onder andere concerten worden gegeven. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen, meldt persbureau Reuters.

De melding van de brand in de Deense hoofdstad kwam iets na 07.30 uur. In eerste instantie ging het alleen om een brand in het midden van het vier eeuwen oude gebouw, waar tegenwoordig de Kamer van Koophandel zit. Nu blijken ook andere delen van het gebouw in brand te staan. Ook is een deel van het dak ingestort en staan de gevels op instorten.

"Het ziet ernaar uit dat de brand zich heeft verspreid naar de grotere beurshal", zei een woordvoerder van de hulpdiensten tegen de Deense nieuwswebsite Politiken. De beurshal wordt naast concerten ook gebruikt voor conferenties.

Omliggende gebouwen zijn ontruimd. Omwonenden in het centrum krijgen de raad om ramen en deuren dicht te houden. Een verslaggever van nieuwszender Tv2 zegt dat de brand steeds oplaait en dat er veel rook vrijkomt.

Grote schade

De brandweer verwacht zeker de hele dag bezig te zijn om de brand te bedwingen, melden Deense media. Het gebouw bestaat voor een groot deel uit hout en daarom is het moeilijk de brand onder controle te krijgen. De oorzaak is nog niet bekend.

Ook de historische toren met vier draken erop, vatte vlam en viel om:

Brand in beursgebouw Kopenhagen

Het Børsen-gebouw werd in 1619 gebouwd en is een populaire attractie in de Deense hoofdstad. In het pand zijn onder andere kostbare schilderijen aanwezig.

Er wordt geprobeerd zo veel mogelijk te redden, een aantal schilderijen is uit het gebouw gehaald, zoals op deze beelden te zien is.

Medewerkers redden kunst uit brandend beursgebouw in Kopenhagen

De Deense minister van Cultuur noemt op X de brand verschrikkelijk. "400 jaar aan Deens cultureel erfgoed gaat in vlammen op", schrijft hij. Ook de minister van Defensie heeft gereageerd. Hij spreekt op sociale media van "ons Notre-dame-moment", verwijzend naar de grote brand in Parijs van 2019.

Een bewoner van het centrum van Kopenhagen zegt: "Het was zo mooi met al zijn details en nu zijn er alleen nog maar stenen over."

Ook de Deense koning Frederik heeft inmiddels gereageerd en spreekt van een "historisch gebouw als prachtig symbool van de hoofdstad, een gebouw waar we trots op waren". Vandaag zou de verjaardag worden gevierd van koningin Margrethe (84), moeder van Frederik. Vanwege de brand zijn die festiviteiten afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl