Spaanse koning Felipe en koningin Letizia
NOS Nieuws

Wekdienst 17/4: Spaans koningspaar bezoekt Nederland • Waalse Pijl wordt verreden

Goedemorgen! Hoe gaat het met het onderwijs in ons land? Dat krijgen we vandaag te lezen in het jaarlijkse rapport van de Inspectie van het Onderwijs. En de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia komen naar ons land voor een tweedaags staatsbezoek. Ook kroonprinses Amalia is daarbij. Het is voor haar de eerste keer bij een staatsbezoek aan Nederland.

Eerst het weer: zon en wolken wisselen elkaar af. In de middag is soms ook hagel en onweer mogelijk. Het wordt maximaal 10 graden bij een zwakke tot matige noordwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Inspectie van het Onderwijs publiceert later vanochtend rond 11.00 uur de jaarlijkse rapportage Staat van het Onderwijs. Daarin worden de situatie, ontwikkelingen en kwaliteit belicht aan de hand van onderzoeksresultaten, feiten en cijfers.
  • De eerste zitting in de zaak rondom de dubbele moord in het Drentse Weiteveen in januari. Verdachte Richard K. doodde het echtpaar dat zijn ouderlijk huis had gekocht.
  • Het staatsbezoek van Spanje aan Nederland gaat van start. De eerste dag staat in het teken van sport, waterstof en het traditionele staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Kroonprinses Amalia is voor het eerst aanwezig bij een staatsbezoek aan Nederland.
  • De EU-leiders komen bijeen in Brussel voor een top over het tanende concurrentievermogen van de Europese economie. De top zal ook gaan over buitenlandkwesties, zoals de Iraanse aanval op Israël en de oorlog in Oekraïne.
  • De laatste twee halvefinalisten van de Champions League worden bekend. Titelhouder Manchester City speelt in de return van de kwartfinales op eigen veld tegen Real Madrid en Bayern München wacht een thuiswedstrijd tegen Arsenal. Beide wedstrijden beginnen om 21.00 uur.
  • En de Waalse Pijl wordt verreden. Om 14.00 uur is op NPO 1 de mannenrace te zien. En de vrouwen vanaf 16.55 uur in de NOS-app.

Dit gebeurde er vannacht:

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet onderzoek naar mogelijk nieuw misbruik van toeslagen door Bulgaren. Staatssecretaris De Vries schrijft aan de Tweede Kamer dat daarover signalen zijn binnengekomen.

Mensen zouden zich onterecht hebben ingeschreven als inwoner van Nederland, om zo vervolgens vanuit het buitenland online met DigiD toeslagen aan te vragen. Ruim tien jaar geleden kwam grootschalige toeslagenfraude door een Bulgaarse bende aan het licht. Daardoor kwamen er strengere regels, die uiteindelijk leidden tot de toeslagenaffaire.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Friesland worden binnenkort vijf eeuwenoude zilveren kaatsballen geveild. Hebben? Je kan je portemonnee trekken, want ze verwachten dat ze richting de 8000 euro per stuk zullen gaan. "Ik dacht eerst: hoe kan dit? Vijf ballen in één keer, dat is een opmerkelijk verhaal. Dan gaat mijn kaatshart wel sneller kloppen. Dit is zo bijzonder, dit maken we nooit weer mee", zegt kaatskenner en historicus Pieter Breukers tegen Omrop Fryslân.

Deze vijf kaatsballen gaan binnenkort onder de hamer

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl