NOS Nieuws

Universiteitsblad haalt artikel offline na juridische druk van eigen universiteit

Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, heeft een artikel over het functioneren van het universiteitsbestuur offline gehaald. Hoofdredacteur Saskia Bonger zegt te zwichten voor juridische druk van de universiteit.

De druk zou daarnaast komen van een directeur die in het artikel wordt verweten niet goed te functioneren. De man kwam vorig jaar in dienst bij het Innovation & Impact Centre van de universiteit, maar volgens Delta waren er vanaf het begin twijfels bij het personeel.

Medewerkers zagen hem niet aan het werk, hij was snel afgeleid en overleggen werden afgezegd, schrijft Delta. Daardoor voelden zij zich niet gehoord en niet serieus genomen.

Directeur kwam niet opdagen

Medewerkers die bij de vertrouwenspersoon aan de bel trokken, kregen via de mail te horen dat leden van het managementteam niets over de kwestie mochten zeggen. "Anders zullen maatregelen worden genomen." Dat viel verkeerd bij de medewerkers, die het opvatten als dreigen met ontslag.

De betreffende directeur is niet meer aan het werk. Officieel loopt zijn contract wel door. Ook daarover had het personeel volgens Delta veel vragen, maar men kreeg geen antwoorden.

"De melders voelen zich niet serieus genomen", zegt hoofdredacteur Bonger. "Ze weten dat er dingen spelen, maar krijgen geen antwoorden, terwijl ze het wel moeten oplossen als een directeur bij een vergadering met externe partijen niet komt opdagen."

Daarop zegt een deel van de medewerkers het vertrouwen op in verschillende bestuurders, onder wie de voorzitter van het college van bestuur, Tim van der Hagen. Het personeel weet niet meer tot wie ze zich kunnen richten, als ze zich op het werk sociaal onveilig voelen.

Persoonlijk aansprakelijk

De beschuldigde directeur, die inmiddels dus thuiszit, heeft Delta via een advocatenkantoor gesommeerd het artikel te verwijderen. Als dat niet zou gebeuren, zou aangifte worden gedaan van smaad of laster.

In het offline gehaalde artikel staat dat de directeur meerdere keren om een reactie is gevraagd, maar dat hij niet heeft gereageerd.

Ook de TU Delft zelf wilde het artikel in eerste instantie offline hebben. De universiteit zei maandagavond dat niet geciteerd mag worden uit vertrouwelijke documenten die in het artikel worden aangehaald. Als de redactie niet zou ingrijpen, zou de TU de makers - allen in dienst van de TU - persoonlijk aansprakelijk stellen voor eventuele schade die de universiteit zou lijden.

Hoofdredacteur Bonger spreekt van een zwarte dag en heeft het artikel na enkele uren offline gehaald. "Ik werk al twintig jaar voor Delta, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Vanmorgen kwam voorzitter Tim van der Hagen namens het college van bestuur met een statement. Hij bied daarin excuses aan en schrijft dat het bestuur van Delta nooit had mogen verzoeken om het artikel in te trekken.

"TU Delft zit midden in het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid. Dat maakt het voorval extra pijnlijk", schrijft hij.

Onderzoek naar wanbeheer

Daarmee refereert Van der Hagen aan een onderzoek van de onderwijsinspectie, dat vorige maand naar buiten kwam. Daarin wordt geconcludeerd dat de TU te weinig doet aan de sociale veiligheid van medewerkers. Bij de universiteit zou sprake zijn van wanbeheer. De inspectie kreeg bijna 150 meldingen over intimidatie, uitsluiting, racisme, seksisme en pesten.

De verantwoordelijken waren vrijwel allemaal personen in een hogere functie dan de mensen die de melding deden.

Bonger ziet sinds de publicatie van dat rapport nog geen verbetering: "Dat de TU kiest voor deze aanpak, is een bevestiging van de situatie waarin de TU zich volgens de onderwijsinspectie bevindt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl