Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris Mijnbouw
NOS Nieuws

Wekdienst 16/4: Eerste Kamer bespreekt gaswet Groningen • EU praat over aanval Iran

Goedemorgen! De Eerste Kamer bespreekt de zogenoemde gaswet, waarmee definitief een einde moet komen aan de gaswinning in Groningen. En de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie overleggen over de Iraanse aanval op Israël.

Eerst het weer: er volgt opnieuw een wisselvallige dag; de zon breekt af en toe door, maar er vallen ook geregeld buien. De actiefste buien trekken in de ochtend over het land. Ook waait de noordwestenwind flink, waarbij het aan de Zeeuwse kust stormachtig kan worden. Het wordt zo'n 11 graden.

Weerkaart dinsdag 16 april

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Eerste Kamer bespreekt de wet waarmee definitief een einde moet worden gemaakt aan de gaswinning in Groningen. Bijna twee weken geleden ontstond er nog onrust, toen een aantal partijen liet weten behandeling van de wet te willen uitstellen vanwege extra vragen over de leveringszekerheid.
  • In Olympia in Griekenland wordt de olympische vlam ontstoken, in de aanloop naar de Olympische Spelen komende zomer in Parijs. De vlam reist eerst in een estafette van elf dagen over het Griekse vasteland en de eilanden, om daarna te beginnen aan een rondreis door Frankrijk en de Franse overzeese gebieden.
  • De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie praten in een spoedvergadering over de aanval van Iran op Israël. Het doel van het overleg is verdere escalatie in de regio te voorkomen.
  • De rechter doet uitspraak in de zaak die draait om een ongeluk waarbij een gezin van drie om het leven kwam op tweede kerstdag in 2022. Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar cel geëist tegen de 30-jarige Suraj A.; hij wordt verdacht van drievoudige doodslag en rijden onder invloed.

Dit gebeurde er vannacht:

Door een storing in het luchtverkeersleidingssysteem in Nederland konden vliegtuigen ongeveer 2,5 uur lang vrijwel niet landen of opstijgen vanaf Nederlandse vliegvelden. Rond 23.00 uur deed zich een storing voor in het systeem. Alle Nederlandse vliegvelden hadden ermee te maken. Wat de oorzaak van de storing was, is nog niet bekend.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruim 65 miljoen jaar geleden kwam er een abrupt einde aan de tijd van de dinosauriërs, toen een grote meteoriet insloeg op aarde. Een satelliet van het Europees Ruimteagentschap (ESA) moet voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt: ESA is samen met NASA begonnen aan een gezamenlijk project om asteroïden van richting te doen veranderen:

Een botsing tussen een asteroïde en de aarde? Dat moet deze satelliet (mede) voorkomen

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl