Hannah Gutierrez-Reed tijdens de hoorzitting
NOS Nieuws

1,5 jaar cel voor wapenexpert film Rust, die pistool laadde met echte kogels

De wapenexpert van de Amerikaanse film Rust, die verantwoordelijk was voor de wapens op de filmset, is veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Vorige maand werd ze al schuldig bevonden aan dood door schuld vanwege het dodelijke schietincident bij de filmopnames in 2021.

Tijdens een repetitie op de set vuurde acteur Alec Baldwin een kogel af die de 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins raakte, waarna zij overleed. Regisseur Joel Souza raakte gewond.

Wapenexpert Hannah Gutierrez-Reed had de leiding over de wapens. Ze laadde de revolver die Baldwin later zou afvuren met echte kogels in plaats van met oefenmunitie. Ze wist niet dat er echte kogels in de doos met munitie zaten.

De echte patronen had ze meegenomen vanuit haar huis in Californië. Volgens de aanklacht was er geen sprake van opzet, maar verzaakte Gutierrez-Reed wel, door niet de protocollen te volgen die golden op de set. Ze heeft de maximale celstraf gekregen. De rechter noemde het in haar vonnis een "ernstig geweldsmisdrijf" en verweet Gutierrez-Reed dat ze geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor haar acties.

Geen berouw

De advocaten van de wapenexpert wezen op haar relatief jonge leeftijd ten tijde van de filmopnames - Gutierrez-Reed was 24 - en op het "verwoestende effect" dat de veroordeling zal hebben op de rest van haar leven. Ze vroegen de rechter om een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De aanklager drong aan op de maximale straf vanwege het "roekeloze gedrag" van Gutierrez-Reed op de set. Daarnaast zou ze tijdens het proces nauwelijks berouw hebben getoond. De rechter ging mee in deze eis.

Proces tegen Baldwin

Dat Gutierrez-Reed schuldig is bevonden, kan worden gezien als goed nieuws voor Baldwin, die is aangeklaagd voor doodslag. Zijn advocaten kunnen nu aanvoeren dat de acteur niet had kunnen weten dat er echte kogels in de revolver zaten. Het proces tegen de 65-jarige Baldwin moet in de zomer van start gaan.

De opnames voor de film Rust werden vorig jaar alsnog afgerond. De weduwnaar van Hutchins was daarbij uitvoerend producent. Het is nog onduidelijk wanneer de film wordt uitgebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl