Halyna Hutchins kwam bij het schietincident op de set van 'Rust' om het leven
NOS Nieuws

Eerste veroordeling in zaak schietincident filmopnames 'Rust'

Voor het eerst is er een veroordeling in de zaak van het dodelijke schietincident op de filmset van Rust in oktober 2021. David Halls, eerste assistent-regisseur van de film, tekende vandaag geen bezwaar aan tegen zijn aanklacht, waarna de rechter de man veroordeelde tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Halls wordt nalatigheid verweten bij het gebruik van het wapen. Cameravrouw Halyna Hutchins werd dodelijk geraakt toen het bij de opnames onverwacht afging.

Tegen acteur Alec Baldwin, die het wapen afvuurde waarmee hij Hutchins raakte, loopt nog altijd een aanklacht van dood door schuld. De 63-jarige acteur kreeg het pistool aangereikt van Halls. Die riep dat het vuurwapen cold was, vaktaal om aan te geven dat er losse flodders noch patronen inzitten.

Aanklacht afgezwakt

Volgens de wetgeving in New Mexico wordt dood door schuld bestraft met een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden en een boete van 5000 dollar (omgerekend ongeveer 4600 euro).

Eerder zat er een strafverzwarend element in de aanklacht waardoor Baldwin een gevangenisstraf van minimaal vijf jaar zou kunnen krijgen. Zijn advocaten maakten bezwaar.

Dat strafverzwarende element werd pas in 2022 in het wetboek van New Mexico opgenomen, het incident op de filmset gebeurde in oktober 2021. Om juridische strubbelingen te voorkomen, lieten de aanklagers dat element vallen.

Alec Baldwin op de filmset van Rust

Baldwin heeft altijd gezegd dat het overlijden van Hutchins hem niet kan worden verweten. De kogels hadden volgens hem nooit op de set mogen liggen. Ook zei hij dat hem was verteld dat het wapen veilig was voor gebruik.

Het was niet het eerste schietincident op de set van de western-film. Volgens de Los Angeles Times zouden er al drie onbedoelde schietincidenten hebben plaatsgevonden op de set.

Het proces tegen Baldwin gaat in mei verder. Ook de opnames van de film worden weer hervat, nadat ze na de dood van Hutchins waren stilgelegd. Volgens entertainmentwebsite E! News, gaan de opnames in de lente verder en zal ook Baldwin weer op de set verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl