Journalisten verzamelden zich bij de filmset van Rust na het fatale schietincident Reuters

Alec Baldwin dacht dat hij een ongeladen pistool vasthield toen hij donderdagmiddag (lokale tijd) een cameravrouw doodschoot. Dat zou blijken uit vrijgegeven informatie over het politieonderzoek. Ook melden Amerikaanse media dat er al vergelijkbare schietincidenten waren gebeurd op de filmset van Rust en dat het productieteam niet luisterde naar de zorgen van crewleden hierover.

De 63-jarige acteur kreeg het pistool aangereikt van regieassistent Dave Halls. Die riep dat het vuurwapen cold was, vaktaal om aan te geven dat er losse flodders noch patronen inzitten. Ook Halls wist volgens de politie niet dat het pistool geladen was met kogels.

Er had een onderzoek moeten komen, maar ze wilden alleen maar dat we haast maakten.

Anoniem crewlid van de film Rust

De eerste keer dat Baldwin het pistool uit de holster trok, gebeurde er volgens de Los Angeles Times nog niets. Toen hij die beweging herhaalde, schoot hij een nog onbekend aantal kogels af. Daarbij doodde hij Halyna Hutchins, cameravrouw en director of photography, en verwondde hij regisseur Joel Souza. Die is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Afgelopen weekend waren er al incidenten met vuurwapens geweest op dezelfde filmset, zeggen anonieme bronnen tegen de LA Times. Ook de acteur die de stunts doet voor Baldwin vuurde zaterdag per ongeluk twee kogels af, stellen de bronnen. Ook hij had te horen had gekregen dat het wapen 'koud' was.

"Er had een onderzoek moeten komen naar wat er gebeurd is", zegt een lid van de filmcrew. "Er was niet uit te sluiten dat het nog eens zou gebeuren. Maar ze wilden alleen maar dat we doorwerkten", verwijst de persoon naar de productiemensen.

Drie eerdere incidenten

Zulke onbedoelde schietincidenten zouden zeker al drie keer zijn gebeurd. Althans, dat schreef een medewerker aan het productieteam in een bericht dat de krant heeft ingezien. Baldwin is niet alleen een van de hoofdrolspelers, maar ook producent van de film.

Dit is de filmset waar het gebeurde:

Acteur Baldwin schiet cameravrouw dood op deze filmset

Een paar uur voor het fatale schietongeluk waren enkele leden van het camerateam uit protest tegen de werkomstandigheden weggelopen van de set. De strenge veiligheidsprotocollen zouden niet altijd zijn opgevolgd.

Experts zeiden al tegen de NOS dat vuurwapenscenes normaal gesproken uiterst zorgvuldig worden voorbereid.

Intern onderzoek

"De veiligheid van de crew is onze topprioriteit", laat productiebedrijf Rust Productions weten in een verklaring. Volgens de onderneming waren de officiële klachten omtrent vuurwapenveiligheid niet bekend. Er komt een intern onderzoek naar het incident. Ook is de productie van de film stilgelegd.

De persoon die verantwoordelijk was voor de vuurwapens op de set is volgens het politieonderzoek Hannah Gutierrez. De zogeheten armorer was volgens Amerikaanse media niet bereikbaar voor commentaar.

Uit de vrijgegeven informatie wordt duidelijk dat in ieder geval Baldwin niet is aangeklaagd wegens het fatale incident. Gisteren liet de acteur via Twitter weten dat hij diepbedroefd is door de gebeurtenissen. "Ik heb geen woorden voor mijn geschoktheid en verdriet over het tragische ongeluk dat het leven kostte aan Halyna Hutchins, een echtgenote, moeder en onze zeer gewaardeerde collega."

STER reclame