Trump in rechtszaal in zaak over zwijggeld
NOS Nieuws

Trump in rechtszaal voor 'potentieel gênante' zaak over zwijggeld Stormy Daniels

In New York is de eerste strafzaak tegen voormalig president Donald Trump begonnen. "Dit is een schande", zei Trump voordat hij de rechtszaal betrad. Hij noemde de zaak, niet voor het eerst, een politieke vervolging.

De 77-jarige Trump staat in deze strafzaak - in totaal lopen er vier tegen hem - terecht voor het betalen van zwijggeld aan ex-pornoactrice Stormy Daniels. Hij zou zo een seksschandaal hebben willen voorkomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016, die door Trump werden gewonnen.

De rechtszaak begint met de selectie van de twaalf juryleden die zich moeten buigen over de vraag of Trump inderdaad 130.000 dollar heeft betaald aan Daniels. Toen Daniels voor de verkiezingen details over de affaire naar buiten wilde brengen, zou Trump haar via zijn advocaat en vertrouweling Michael Cohen zwijggeld hebben betaald. Die betalingen zouden in de boekhouding zijn weggeschreven als juridische kosten, wat zou neerkomen op valsheid in geschrifte. Ook was mogelijk sprake van het aanwenden van campagnegeld voor de betalingen.

Als aangetoond kan worden dat Trump valsheid in geschrifte heeft gepleegd om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden, is dat een strafbaar feit. Hij kan in dat geval maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen.

Tot op het laatste moment hebben Trump en zijn advocaten geprobeerd het huidige proces te vertragen, zodat de zaak niet voor de presidentsverkiezingen op 5 november zou plaatsvinden. Zo eisten ze herhaaldelijk het vertrek van de rechter, omdat diens dochter werkt voor een adviesbureau met politieke rivalen van Trump als klant. Maar ook hun jongste verzoek werd vandaag verworpen.

  • EPA
    Voormalig president Trump in de rechtszaal
  • EPA
    Trump bij aankomst bij de rechtbank in New York
  • EPA
    Trump zwaait naar een groep aanhangers

Trump zou ook nog willen proberen de zaak te laten verplaatsen naar een district buiten New York, omdat er volgens hem en zijn advocaten geen onbevooroordeelde juryleden in de stad te vinden zijn. Die poging lijkt weinig kansrijk: er zijn meer dan 500 mensen opgeroepen waaruit de rechter de komende dagen een jury kan selecteren.

Zes tot acht weken

De zaak over het zwijggeld is de allereerste strafzaak tegen een voormalig president in de Amerikaanse geschiedenis. Verwacht wordt dat de rechtszaak zes tot acht weken duurt. Dat betekent dat de jury ruim voor de presidentsverkiezingen met een uitspraak zal komen en de rechter een eventuele straf zal opleggen.

Trump zal tijdens het proces weinig campagne kunnen voeren. In een Amerikaanse strafzaak is de verdachte verplicht om iedere dag in de rechtszaal te verschijnen, tenzij de rechter een uitzondering maakt. Voor Trump geldt overigens ook een spreekverbod: hij mag niets zeggen over getuigen in de zaak, ook niet op sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl