NOS Wielrennen

Tranen bij Tour de Tietema na debuut in Amstel Gold Race: 'Supertrots'

De Amstel Gold Race van debutant Tour de Tietema, tranen na afloop

Tussen de grote bussen van de gerenommeerde wielerploegen op de Markt in Maastricht valt de kleurrijke camper van het Tour de Tietema-team zondag een beetje uit de toon. De ploeg is tijdens de Amstel Gold Race kleinduimpje tussen de reuzen, geeft naamgever en ploegleider Bas Tietema meteen toe.

"Als je kijkt naar budgetten althans, want qua fanbase kunnen wij concurreren met de grootste teams", zegt de populaire fietsende YouTuber, die eind 2022 zijn eigen wielerploeg oprichtte.

Fans uit Brazilië

Dat blijkt als hij wordt aangesproken door fans die uit Brazilië zijn overgekomen om het WorldTour-debuut van zijn ploeg mee te maken. "Dat ze van zover komen, gebeurt nog niet zo heel vaak", zegt Tietema lachend. "Meestal komen ze uit Nederland, Vlaanderen of ergens anders uit Europa."

De Amstel Gold Race van 2024 vormt het voorlopige hoogtepunt in het nog korte bestaan van zijn ploeg. De eerste wedstrijd op het allerhoogste niveau. "Dit is verreweg de grootste wedstrijd die we tot nu toe gereden hebben. We zetten enorme stappen."

In de ploeg van Tietema zitten geen bekende namen. Het zijn renners die op lager niveau reden en die in de Amstel Gold Race voor het eerst met de grote jongens meedoen. "We leven hier al heel lang naartoe", zegt renner Tomas Kopecky. "Vanochtend stond ik op met een kriebel in mijn onderbuik en die is alleen maar erger geworden."

Hij kijkt vooral uit naar de passage van de Geulhemmerberg, waar fans van Tour de Tietema zich bij een café verzameld hebben. "Daar staan duizenden fans, vrienden en familieleden voor ons te juichen."

Wedstrijd kleur geven

Oud-renner Rob Harmeling is ploegleider bij Tour de Tietema. Hij dacht een plan uit dat ervoor moet zorgen dat zijn renners de koers kleur geven.

"Iedere renner van ons weet precies in welk deel van de wedstrijd hij wat moet doen. We willen dat mensen achteraf zeggen dat we op een mooie manier hebben meegedaan, kleurrijk. Daarvoor moet je in beeld rijden. Als de grote mannen demarreren, kunnen wij niet aanhaken. Maar we willen ons wel laten zien."

Bekijk de samenvatting van de Amstel Gold Race (mannen)

Grootste doel van de ploeg is meezitten in een vroege ontsnapping. Dat lukt. De Brit Zeb Kyffin maakt deel uit van een kopgroep van vier, die 75 kilometer voor het einde wordt ingerekend. Daarna slaagt Jelle Johannink erin om tot 20 kilometer voor het einde in het peloton te blijven zitten. Hij komt drie minuten na winnaar Tom Pidcock als eerste Tietema-renner over de finish op plek 55.

"Dit was de eerste keer dat ik een wedstrijd van boven de 230 kilometer fietste", zegt hij. "En ik had net niet de benen vandaag, dus dat is jammer. Maar ik zat er goed bij. Twee jaar geleden was ik nog clubrenner, dit is wel andere koek."

Tomas Kopecky komt vier minuten later als 116de over de streep. In tranen. "Beetje ontlading", zegt hij. "Niet van teleurstelling hoor, gewoon van alles bij elkaar. Supermooi om over de Geulhemmerberg te gaan en iedereen te zien. Na 220 kilometer ging bij mij het kaarsje uit, maar ik ben supertrots op wat we gedaan hebben."

Voor Johannink smaakt zijn WorldTour-debuut naar meer. "Het zou mooi zijn als we volgend jaar nog meer grote wedstrijden konden rijden, zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De uiteindelijke droom is de Tour de France, dat zou geweldig zijn. En daar gaan we hard aan werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl