Israëlisch oorlogskabinet wil aanval Iran vergelden, maar is verdeeld over timing en omvang
Bijna een dag na de aanval van Iran op Israël is de vraag vooral wat Israël van plan is. Hoewel wereldleiders oproepen tot kalmte, vindt het Israëlische oorlogskabinet dat Iran een prijs moet betalen. Maar er is nog geen overeenstemming over wanneer en hoe.
Volgens het Israëlische leger hebben Iran en zijn bondgenoten in totaal 350 projectielen richting Israël geschoten. De drones en raketten bevatten in totaal ongeveer 60 ton aan explosief materiaal.
"Maar de dreiging van Iran werd beantwoord met de superioriteit van onze luchtverdedigingstechnologie", zegt een woordvoerder van het leger. "Onder leiding van de Verenigde Staten, samen met Groot-Brittannië, Frankrijk en andere bondgenoten, hebben we 99 procent van de projectielen richting Israël onderschept en de aanval van Iran verijdeld."
NOS-correspondenten vanuit Israël, Libanon en Washington over de mogelijke reactie van Israël:
Van vele kanten is de aanval van Iran veroordeeld. De G7, de groep van de zeven grootste industrielanden, zegt dat "Iran met zijn actie verdere stappen heeft gezet naar destabilisatie van de regio, waardoor het een onbeheersbare escalatie dreigt te veroorzaken".
Demissionair premier Rutte veroordeelde gisteravond laat al de aanval. Vandaag riep demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken de Iraanse ambassadeur in Den Haag op het matje. "Om onze veroordeling van de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen."
Wereldleiders roepen Israël nu op tot terughoudendheid. De Amerikaanse president Biden zou de Israëlische premier Netanyahu hebben gezegd dat vergelding niet nodig is, nu de aanval weinig schade heeft aangericht in Israël en nauwelijks slachtoffers lijkt te hebben gemaakt.
Maar de vraag is en blijft of Israël dat ook zal doen. In de middag kwam het oorlogskabinet bij elkaar om een eventuele reactie te bespreken. Het oorlogskabinet is voorstander van vergelding, blijkt uit wat functionarissen over dat overleg zeggen. Maar er is nog wel discussie over de timing en omvang van zo'n actie.
"We zullen een regionale coalitie vormen en Iran de prijs laten betalen op een manier en een moment die ons uitkomen", zei bijvoorbeeld minister Gantz vooraf aan het overleg. Maar verdere details deelde hij niet.
Hoge staat van paraatheid
Ondertussen blijft Israël maximaal alert. "We zijn nog steeds in hoge staat van paraatheid en beoordelen de situatie. In de afgelopen uren hebben we operationele plannen goedgekeurd voor zowel offensieve als defensieve acties", zegt een woordvoerder van het leger.
Nederland heeft het reisadvies voor heel Israël op rood gezet. "Het is niet uitgesloten dat er nog meer aanvallen plaats zullen vinden", schrijft het ministerie. "Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe." Mensen die in het land zijn, worden geadviseerd om zo snel mogelijk te vertrekken als dat veilig kan.