Feestvierende Iraniër met een nepgranaat
NOS Nieuws

Iran: 'Het kan hierbij blijven, mits Israël niet vergeldt'

Iran zegt dat de situatie in het Midden-Oosten niet verder hoeft te escaleren als Israël de aanval van deze nacht niet vergeldt. Het Israëlische leger heeft echter al gezinspeeld dat er een reactie kan worden verwacht.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties bevestigde dat de aanval een vergelding was voor het Israëlische bombardement op het consulaat in Damascus, wat hij "zionistische agressie" noemde. Hij voegde eraan toe dat het om een conflict tussen Iran en Israël gaat en riep de Verenigde Staten expliciet op zich er niet mee te bemoeien.

Iran beroept zich bij de VN op het zelfverdedigingsrecht. Het land haalt artikel 51 aan van het VN-Handvest waarin staat dat een land zich mag verdedigen tegen een gewapende aanval. "Helaas heeft de VN-Veiligheidsraad gefaald in het behouden van de internationale vrede en veiligheid, door het Israëlische regime keer op keer rode lijnen te laten oversteken en internationale rechtsprincipes te schenden", schrijft de ambassadeur.

De aanval werd in Teheran feestelijk ontvangen. Op beelden uit de stad is te zien dat een menigte vuurwerk afsteekt en met Iraanse en Palestijnse vlaggen zwaait op het Palestinaplein. Op deze plek worden vaker solidariteitsacties met het Palestijnse volk gehouden.

  • EPA
    Feest in Teheran

Volgens de Iraanse VN-ambassadeur is met de vergelding wat zijn land betreft "de zaak hiermee afgedaan". Wel beloofde hij meer geweld als Israël militair reageert. "Als het Israëlische regime nog een fout maakt, zal de Iraanse reactie uitgesproken harder zijn."

De Iraanse minister van Defensie vulde aan dat Teheran ook andere landen waarschuwt Israël niet te helpen. Elk land dat zijn luchtruim of territorium openstelt voor een aanval op Iran door Israël kan rekenen op "een stevige reactie" uit Teheran, zei hij bij de nieuwszender Mehr News Agency.

'Ernstig escalatie'

Israël lijkt geenszins van plan zich iets aan te trekken van de Iraanse waarschuwing. Kort na het begin van de aanval zei defensiewoordvoerder Hagari al dat het leger klaarstaat "voor onze verdediging en de tegenaanval". Hij noemde de aanval met "killerdrones" een ernstige en gevaarlijke escalatie.

Aan het eind van de avond kwam het Israëlische oorlogskabinet bijeen op een militair hoofdkwartier in Tel Aviv. Op een foto die werd vrijgegeven is naast premier Netanyahu ook minister van Defensie Gallant, coalitiepartner Gantz, de chef-staf van het leger en de nationale veiligheidsadviseur te zien.

De Israëlische regering heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de aanval.

Natanyahu leidt de vergadering

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl