Bloemen voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester
NOS Nieuws

250 overlevenden aanslag Manchester klagen Britse inlichtingendienst aan

Een groep van ruim 250 overlevenden en nabestaanden van de zelfmoordaanslag in de Manchester Arena in 2017 klaagt de Britse veiligheidsdienst MI5 aan. Dat hebben drie advocatenkantoren die de slachtoffers vertegenwoordigen bekendgemaakt.

Bij de aanslag liet de dader een zelfgemaakte bom afgaan in de foyer van de arena, waar net een concert van Ariana Grande was geweest. Honderden mensen waren op dat moment op weg naar de uitgang.

Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten ruim honderd mensen gewond. Onder de slachtoffers waren veel kinderen. Het jongste dodelijke slachtoffer was een meisje van acht jaar oud.

De dader, de 22-jarige moslimextremist Salman Abedi, bleek al voor de aanslag in beeld te zijn geweest bij MI5. Maar de dienst heeft niet snel genoeg gehandeld nadat er belangrijke informatie over Abedi was binnengekomen, werd vorig jaar vastgesteld na een onderzoek. Daarnaast werd cruciale informatie vanwege een communicatieprobleem niet gedeeld met de anti-terrorismepolitie.

Zelfgemaakte bom

Als dat wel was gebeurd, dan was er een reële kans geweest dat de aanslag zou zijn voorkomen, was de conclusie van het onderzoek naar de bomaanslag.

De terugkeer van Abedi uit Libië, vier dagen voor de aanslag, zou dan de alarmbellen hebben doen afgaan. Ook had MI5 dan mogelijk de zelfgemaakte bom kunnen vinden, die opgeslagen lag in een auto in Manchester.

Conclusies onaanvaardbaar

Na het verschijnen van het rapport bood de directeur van MI5 publiekelijk excuses aan voor het feit dat zijn dienst de aanslag niet had voorkomen. De nabestaanden van de slachtoffers noemen de conclusies van de onderzoekscommissie onaanvaardbaar.

"Salman Abedi had niet naar de arena moeten kunnen gaan die avond. Er waren te veel gemiste kansen", zei een van de nabestaanden.

Nu hebben de nabestaanden en overlevenden zich dus verenigd en klagen MI5 als groep aan. Het is voor zover bekend de eerste keer in de geschiedenis dat MI5 wordt aangeklaagd voor het niet voorkomen van een binnenlandse terroristische aanslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl