NOS Sport

Vijf keer goud voor Nederlandse roeiploeg bij eerste wereldbeker in Varese

De Nederlandse roeisters hebben bij de opening van het wereldbekerseizoen in Varese drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille in de wacht gesleept op de olympische nummers.

De Nederlandse mannnen waren goed voor twee gouden, twee zilveren en een bronzen plak.

Florijn maakt indruk

Karolien Florijn maakte veel indruk in de skiff. De Europees en wereldkampioene van zowel 2022 als 2023 was in Italië oppermachtig. Op de streep had ze ruim zes seconden voorsprong op de nummer twee, de Duitse Alexandra Föster.

Zegetocht Oranjeroeiers in Varese in aanloop naar Spelen: 'Mooie opmaat'

In de finale ontbraken wel de vijf WK-finalisten die ze vorig jaar versloeg. Nederland was als enige land met alle grote namen naar Italië gereisd. Andere landen hebben in aanloop naar de Spelen gekozen voor andere 'piekmomenten'.

Goud was er ook voor Ymkje Clevering en Veronique Meester in de twee-zonder. Zij wonnen vorig jaar op de EK zilver achter Ioana Vrinceanu en Roxana Anghel en op de WK goud (voor Jessica Morrison/Annabelle McIntyre en Anghel/ Vrinceanu). Het Australische en het Roemeense duo ontbraken in Varese.

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis, die vorig jaar EK-zilver veroverden in de dubbelvier, wonnen in de dubbeltwee. De zes WK-finalisten van 2023 ontbraken.

De dubbelvier (Laila Youssifou, Tessa Dullemans, Roos de Jong en Bente Paulis) won zilver achter surprise Oekraïne. De vier-zonder (wereldkampioenen Marloes Oldenburg, Tinka Offereins, Hermijntje Drenth en Benthe Boonstra) werd derde.

Serieuze tegenstand

Ook bij de mannen waren alle Nederlandse toppers aanwezig, in tegenstelling tot de andere landen. De dubbeltwee en de dubbelvier, twee boten die vorig jaar wereldkampioen werden, kregen wel serieuze tegenstand.

Melvin Twellaar en Stefan Broenink en het kwartet Lennart van Lierop/Finn Florijn/Tone Wieten/Koen Metsemakers namen het op tegen meerdere boten die ze in de WK-finale versloegen. En ook nu gingen ze met de winst aan de haal.

Bekijk een reportage over Twellaar en Broenink:

Broenink en Twellaar temperen olympische favorietenrol: ‘Bescheiden en bij onszelf blijven’

Zilver was er voor skiffeur Simon van Dorp en de acht. Van Dorp roeide bij de WK van vorig jaar naar zilver achter Oliver Zeidler en ook nu was de Duitse reus (drievoudig wereld- en tweevoudig Europees kampioen) hem de baas.

Holland Acht

De Holland Acht won bij de EK van 2022 brons en was op de WK van 2022, de EK van 2023 en de WK van 2023 goed voor zilver. Bij al die wedstrijden ging de titel naar Groot-Brittannië en ook nu verwezen de Britten Nederland naar de tweede plaats.

De vier-zonder (Guus Mollee, Rik Rienks, Nelson Ritsema en Eli Brouwer) pakte brons, achter Italië en regerend wereld- en Europees kampioen Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl