NOS SportAangepast

Even doorbijten bij testen roeibaan Parijs, waar deze zomer olympisch goud lonkt

  • Ragnar Niemeijer

    verslaggever en commentator NOS Sport

  • Ragnar Niemeijer

    verslaggever en commentator NOS Sport

De Nederlandse roeiselectie laat in voorbereiding op de Olympische Spelen van deze zomer niets aan het toeval over. De ploeg met 33 roeiers test deze week twee dagen de omstandigheden op en rond de roeibaan in Vaires-sur-Marnes, aan de rand van Parijs.

Het is voor de roeiers nog wel even doorbijten, want olympische uitingen zijn nog bijna nergens zichtbaar en van vlak roeiwater is geen sprake.

Offereins verkent olympische roeibaan: 'Kippenvel als ik denk aan komende zomer'

"Het ademt nog totaal geen Olympische Spelen, maar ik denk dat dat wel komt," zegt Laila Youssifou, een van de roeisters uit de dubbelvier. "Als het hier straks vol staat met mensen, officials en toproeiers uit andere landen, dan gaat het dat vanzelf doen. Ik kan hier wel doorheen kijken."

Geen vlag, geen ringen

Het botenhuis van het Stade Nautique Vaires-sur-Marnes mag indrukwekkend zijn van formaat, de omgeving van het asgrauwe gebouw lijkt in niets op de olympische arena die hier van de zomer moet verrijzen.

Nergens wappert nog een vlag of zijn de gekleurde olympische ringen te zien. De lucht is ook nog eens grijs en er staat een gure, schuine wind over de baan.

Eén voor één gaan de roeiers het hobbelige water op voor een baanverkenning die in de meeste gevallen zo'n anderhalf uur duurt. Langs de oever, bij de finishtoren, zijn werklui bezig op de plek waar straks tribunes zullen staan.

Omgaan met golven en wind

"We zijn nu met het hele team voor het eerst op bezoek", legt Tinka Offereins na afloop uit. "We kijken of we met de golven en de wind kunnen omgaan. Het is een hele open baan en dat heeft voor- en nadelen."

De Nederlandse roeiers verkennen de olympische roeibaan in Parijs

"Dat we hier zijn, is omdat je dan van de zomer geen nieuwe dingen ziet waar je van schrikt. Je weet dat het winderig kan zijn, maar dat ben je dan gewend.''

Ook Eli Brouwer uit de mannen vier, de grote verrassing in de Oranje-selectie, ziet het onrustige water. Maar hij haalt zijn schouders op: "Ik krijg hier geen angst van, vind het wel leuk, maar het is wel iets waar je mee om moet kunnen gaan, ja."

Derde keer in Parijs

Het is de derde keer dat er in Parijs een olympisch roeitoernooi wordt afgewerkt. In 1900, bij het debuut van de sport, en in 1924 werd er gevaren op de Seine.

Deze keer is gekozen voor een echte, bijna dertig jaar oude roeibaan op 35 kilometer afstand van de Arc de Triomphe en op 10 kilometer van Disneyland Parijs. Daar is de waterstand beter te beheersen en is er meer ruimte voor tribunes en aankleding van het evenement.

Bij het zien van het complex begint het bij de meeste roeiers voorzichtig te kriebelen. Finn Florijn, een van de wereldkampioenen uit de dubbelvier, kijkt over zijn schouder en ziet in de verte een graafmachine bezig.

Lisa Scheenaard (l) en Martine Veldhuis tijdens de verkenning van de roeibaan

"Ik vind het nog wel moeilijk om me in te beelden hoe het eruit gaat zien. Ze zijn nog heel erg veel bezig met werkzaamheden. Maar de trainingen gaan goed, dus ik ga met veel vertrouwen aan dit jaar beginnen."

Gouden medailles

Als de voortekenen niet bedriegen, staan de olympische roeiers aan de vooravond van hun beste toernooi ooit. Na de succesvolle wereldkampioenschappen in september lijkt een reeks aan gouden medailles bijna logisch.

Bij de WK in Belgrado pakten de Nederlandse roeiers zes gouden medailles. Dat er nu druk op de ploeg staat om die prestatie te herhalen, maakt Florijn weinig uit: "Ik kan vrij goed met druk omgaan. Ik ben vooral met mezelf bezig."

Youssifou vult aan: "Ik leg mezelf de meeste druk op. Ik denk dat het gaaf is dat het roeien op de kaart staat. Ik heb er heel erg veel zin in als het straks vol staat hier."

Mini-keuken

Warm in het hoofdgebouw zit de begeleidingsstaf, inclusief de kok, bij elkaar. De kok overlegt met de staf van het atletenhotel over de maaltijden tijdens de Spelen. Ook bekijkt hij de plek bij de baan waar hij van de zomer zijn mini-keuken neerzet.

Bondscoach Francesco Fossi bestuurt een drone die boven zijn ploegen hangt. De golfjes op het water zijn voor hem geen verrassing. "Afgelopen jaar werd hier een junioren-WK gehouden als testevent. De data daarvan zijn bekend. Maar voor de roeiers die nu hier zijn, is dit bezoek goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl