Een kudde van tachtig runderen graast in het Drents-Friese Wold.
NOS Nieuws

Kuddebeheerder ziet gedrag van grote grazers veranderen door komst van wolf

Het gedrag van de kudde runderen in het natuurgebied het Drents-Friese Wold is veranderd door de komst van de wolf. Dat merkt kuddebeheerder Gijs Bouwmeester, die voor Natuurmonumenten toeziet op de kudde en begrazing van het gebied.

In het gebied van zo'n duizend hectare groot grazen sinds twaalf jaar tachtig Spaanse Sayaguesa-runderen. De afgelopen jaren zijn waarschijnlijk meerdere kalveren door wolven gedood, zegt Bouwmeester tegen RTV Drenthe. De kudde leert zich nu te weren tegen het roofdier.

Zo overnachten de koeien nu samen met de kleine kalfjes en zoeken ze de randen van het natuurgebied op. "Dicht bij menselijke activiteiten, in de buurt van wegen, fietspaden en woonerven. Waar mensen wonen met waakhonden, die ook als waakhond voor de kudde kunnen fungeren", aldus Bouwmeester.

Ook rondom de geboorte van een kalf gedraagt de kudde zich volgens de beheerder anders. Tijdens een bevalling zonderde een koe zich normaliter af. Nu blijft het dier tijdens de bevalling dichter bij de groep, of zondert het zich met een kleine groep af.

Voordelen

De komst van de wolf heeft volgens Bouwmeester mogelijk ook voordelen. Nu wordt de groepsgrootte beheerd om ervoor te zorgen dat alle grazers voldoende voedsel hebben: "Als er dan aan de voorkant wat aanwas verdwijnt, dan zijn we daar misschien wel mee geholpen", stelt hij.

Toch is hij niet gerust op de toekomst. Vooralsnog vallen wolven geen grote runderen aan, maar dat kan volgens de beheerder in de toekomst veranderen.

"Een wolf denkt wel twee keer na voordat die aan een grote koe begint met twee grote prikkers erop. Dat is linke soep. Maar dingen kunnen veranderen. Zeker als een roedel gaat groeien en grotere prooien aankan", aldus Bouwmeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl