NOS NieuwsAangepast

Wolf kruipt door smalle dassenpijp: 'Unieke beelden'

Een wolf heeft zich op de Veluwe door een dassenpijp in een hek gewurmd. Op beelden is te zien hoe het dier door een smalle buis met een diameter van 30 centimeter kruipt.

Het hek is bedoeld om zwijnen tegen te houden, maar dassen wel door te laten. De wolf maakte daar nu ook gebruik van. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging spreekt van unieke beelden. "We weten al langer dat een wolf dit kan, maar het is nog nooit zo spectaculair vastgelegd."

"Als je de wolf voor de pijp ziet staan, denk je dat het nooit gaat passen, maar hij doet het zonder veel moeite."

De wolf kruipt door de pijp heen:

Wolf wurmt zich door dassenpijp

Ook wolvenexperts in omliggende landen zijn volgens Lelieveld onder de indruk. Die hebben dit ook nog nooit op deze manier gezien.

Het advies om dassenpijpen te plaatsen stond al langer op de lijst van wolfwerende maatregelen, maar de Gelderse Wolvencommissie heeft naar aanleiding van de beelden de maatregelen aangescherpt. De buis moet iets smaller gemaakt worden: 25 centimeter doorsnee in plaats van de huidige 30 centimeter.

Ook is het advies om in de buizen twee bochten te plaatsen van 45 graden. Dassen kunnen dan zonder problemen door de pijp, maar voor de wolf is het onmogelijk.

Afwijken van standaardmaat

Dassen graven tunnels op hun vaste routes die ze van generatie op generatie gebruiken. Het dichtgooien van een tunnel heeft geen nut, omdat ze die zelf weer opengraven. Wolven maken door dassen gegraven tunnels groter. Als die tunnels worden vervangen door buizen, zal een wolf die niet meer kunnen gebruiken.

Een wolf graaft zich liever onder een hek door, dan dat hij eroverheen moet springen. Volgens Lelieveld kan een kleine opening al genoeg zijn. "Daar moet iedereen die wolven wil weren zich van bewust zijn."

Bij de aanleg van wegen wordt rekening gehouden met tunnelbuizen voor dieren. Daar wordt volgens Lelieveld een standaardmaat gebruikt. Dat is in de meeste gevallen geen probleem, maar wel als je die standaardmaat ook gebruikt voor wolfwerende maatregelen. "Die hebben dan geen nut." Zijn advies is om van de standaardmaat af te wijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl