De Malinese junta-leider Assimi Goïta bij zijn aanstelling als interim-president in 2021
NOS Nieuws

Militair regime Mali verbiedt journalisten verslag te doen van politiek

Het militaire regime in Mali verbiedt media om verslag te doen van de activiteiten van politieke partijen en verenigingen. Het verbod is van toepassing op alle vormen van media, waaronder televisie, radio, online en kranten.

De Malinese junta verbood gisteren al tot nader order alle activiteiten van politieke partijen. Dit zou nodig zijn om de openbare orde te handhaven.

Analisten zeggen tegen persbureau AP dat de besluiten waarschijnlijk het gevolg zijn van kritiek van onder andere politici en studenten op het militaire bestuur. Zij uitten afgelopen weken hun frustratie over het onvermogen van de junta om Mali terug te brengen naar een democratisch bestuur. De Malinese junta kwam in 2021 aan de macht via een staatsgreep.

De koepelorganisatie van journalisten in Mali verzet zich tegen het verbod op verslaggeving over politieke activiteiten in het land. De organisatie riep journalisten op om hierover te blijven rapporteren en moedigde hen aan om "sterk te blijven, verenigd te blijven en te mobiliseren om het recht van burgers op toegang tot informatie te verdedigen".

De Malinese nationale commissie voor mensenrechten liet ook weten bezorgd te zijn over het verbod op verslaggeving over politieke activiteiten. "In plaats van het sociale klimaat te kalmeren, zouden deze beperkingen van fundamentele rechten en vrijheden potentieel problemen en spanningen kunnen veroorzaken, iets wat het land niet nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl