Handbalsters beginnen olympisch kwalificatietoernooi met winst tegen Argentinië

Handbalsters beginnen olympisch kwalificatietoernooi met winst na valse start

De Nederlandse handbalsters zijn het olympisch kwalificatietoernooi begonnen met een zege op Argentinië. In het Spaanse Torrevieja won Oranje na een valse start met 34-22.

Nederland begon als favoriet aan het duel. Bij het laatste WK versloeg de ploeg van Per Johansson de Argentijnse vrouwen namelijk met liefst vijftien punten verschil.

Maar in Torrevieja kreeg Oranje in de openingsfase geen grip op de Argentijnse vrouwen: na vijf minuten had doelvrouw Yara ten Holte al vijf treffers om haar oren gekregen, terwijl Nederland het net aan de andere kant nog niet één keer had weten te vinden.

Oranje had bijna de gehele eerste helft nodig om de achterstand weg te poetsen, maar ging uiteindelijk toch met een 19-16-voorsprong de rust in.

In de tweede helft stelde Nederland orde op zaken en liep het uit naar een marge van twaalf treffers. Angela Malestein maakte de meeste doelpunten (6) en werd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd, terwijl doelvrouw Ten Holte haar zelfvertrouwen in de tweede helft opkrikte door twee strafballen te keren.

Op koers voor olympisch ticket

Hoewel bondscoach Per Johansson vooraf waakte voor onderschatting van de tegenstanders, zou het een grote verrassing zijn als Nederland zich komend weekend niet weet te plaatsen voor Parijs. In de poule van vier is Nederland op papier de sterkste ploeg. Voor de beste twee landen van de groep ligt een olympisch ticket klaar.

Vrijdag speelt Nederland nog tegen Tsjechië, zondag is gastland Spanje de tegenstander. Ook die landen versloeg Oranje bij het WK eind vorig jaar met duidelijke cijfers.

Polman op de bank

Tegen Argentinië kwamen bijna alle speelsters in actie bij Nederland. Alleen Estavana Polman bleef de hele wedstrijd op de bank. De ervaren opbouwspeelster is hersteld van een spierblessure en voegde zich voor het OKT weer bij het team, maar kreeg geen minuten van de Zweedse bondscoach.