De overstroming vandaag in Orenburg, nabij Kazachstan
NOS Nieuws

Zo'n 100.000 evacuaties vanwege overstromingen in Rusland en Kazachstan

De overstromingen in het zuiden van Rusland en delen van Kazachstan leiden tot steeds meer problemen. In totaal zijn volgens de autoriteiten zo'n 100.000 mensen geëvacueerd. In de Russische stad Orsk is het waterpeil inmiddels iets gezakt. Maar stroomafwaarts, tot ver in Kazachstan, moet de piek nog komen.

Afgelopen vrijdag begaf een dam in Orsk het als gevolg van hevige regenval. Vier dagen later staan in totaal zo'n 14.000 huizen onder water, zo blijkt uit vrijgegeven statistieken vanuit beide landen. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Honderden agenten

De lokale autoriteiten van Orsk melden dat het waterpeil nu langzaam zakt. In het oude centrum stond het water op het piekmoment ongeveer een meter hoger dan normaal. Volgens de laatste berichten worden stroom- en watervoorziening weer opgestart. Ook zijn 900 extra agenten ingezet om plunderingen te voorkomen, zo meldt staatspersbureau RIA Novosti.

In de regionale hoofdstad Orenburg wordt de hoogste waterstand morgenmiddag verwacht. Er wordt gevreesd dat delen van de stad met een half miljoen inwoners onder water komen te staan. Op luchtbeelden is te zien dat het water bijna een groep flatgebouwen heeft bereikt.

Poetin niet naar rampgebied

Het Kremlin zegt dat er zware tijden voor de boeg liggen. Poetin houdt de situatie in de gaten, zo melden Russische staatsmedia, maar de president is vooralsnog niet van plan het rampgebied te bezoeken.

In de getroffen stad Orsk hebben inwoners gisteren gedemonstreerd tegen de lokale autoriteiten. Ze houden het bestuur verantwoordelijk voor de damdoorbraak en riepen Poetin op in actie te komen. Het Russische OM heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.

Een reddingsactie per bootje in het westen van Kazachstan, foto van gisteren

In Kazachstan zijn ruim 85.000 burgers in veiligheid gebracht, zegt de minister van Noodgevallen. Er is geen informatie vrijgegeven over het aantal doden of gewonden. Engelstalige Kazachse media geven wel een opsomming van genomen maatregelen, zoals het plaatsen van 1.192.000 zandzakken.

Ook in het Kazachse rampgebied wordt nog veel meer wateroverlast verwacht. Het duurt vele dagen of soms zelfs ruim een week voordat het regenwater uit de bergen laaggelegen gebied bereikt. In diverse regio's geldt de noodtoestand.

Het is onduidelijk tot op welke hoogte de damdoorbraak in Rusland tot overstromingen in Kazachstan heeft geleid. De Kazachse noch Russische autoriteiten hebben daar iets over gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl