Russ Cook
NOS Nieuws

Britse ultraloper legt hele lengte van Afrika af, zamelt zeven ton in

De Britse ultraloper Russ Cook (27) heeft vandaag, na zo'n 15.000 kilometer, de Tunesische badplaats Bizerte bereikt. Het was de finish van een monstertocht door woestijnen, regenwouden en onherbergzame gebieden. Hij is de eerste mens die de hele lengte van Afrika te voet heeft afgelegd.

"Dit is het zwaarste jaar van mijn leven", liet Cook onlangs weten op sociale media, waar hij door ruim 900.000 mensen gevolgd wordt. Zijn hardlooptocht is vanaf het begin vastgelegd door een team van begeleiders. Mede daardoor heeft de ultraloper omgerekend zo'n 700.000 euro opgehaald voor twee Britse goede doelen.

Ziek, beroofd en ontvoerd

Cook is geen groentje als het gaat om extreme uitdagingen. Vijf jaar geleden rende hij al van Azië naar Engeland. Hij liep het equivalent van 71 marathons in 66 dagen. Dit keer deed hij er op het Afrikaanse continent nog een schepje bovenop: de afstand van 360 marathons in minder dan een jaar.

Tijdens zijn tocht werd hij meerdere keren ziek, raakte hij ondervoed en werden hij en zijn team beroofd. In Congo werd de Brit zelfs korte tijd ontvoerd door gewapende mannen. "Die zeiden dat ze me zouden terugbrengen naar mijn crew. Wat volgde was een rit van 7 uur op de motor nog dieper de jungle in."

Na onderhandelingen met zijn team werd hij vrijgelaten; de dag erna rende hij weer 60 kilometer. "Niets kan mij stoppen", zei hij in een van zijn dagelijkse updates op Instagram.

Een van Cooks meest recente video's:

Eind januari nog leek zijn tocht tot een vroegtijdig einde te komen vanwege administratieve tegenslag. Cook kreeg geen geldig visum voor Algerije. Dankzij een grote campagne op sociale media, en steun van een aantal Britse politici, kregen Cook en zijn team toch visa toegewezen via de Algerijnse ambassade in het Verenigd Koninkrijk.

Om zijn prestatie te vieren geeft Cook vanavond een feest in een hotel in Bizerte, waar volgens de BBC een Britse punkband optreedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl