Ronnie Flex op Pinkpop 2022
NOS Nieuws

Ronnie Flex succesvolste rapper ooit in Top 40, 'hij is een muzikale nerd'

  • Rob Willems

  • Rob Willems

Energie, Drank & Drugs, Adrenaline, Zusje en Zeg Dat Niet. Aan de muziek van Ronnie Flex was het afgelopen decennium haast niet te ontkomen. Hij heeft er sinds vrijdag een fraaie mijlpaal bij: in de Nederlandse Top 40 is hij de succesvolste rapper ooit. De organisatie achter de hitlijst meldt dat hij de Amerikaanse rapper Eminem van de eerste plaats heeft verstoten.

De Nederlander kwam deze week op 5973 zogenoemde Top 40-punten te staan, dankzij de huidige notering van zijn nummer Alles Op Gevoel met muzikale collega's Flemming en Zoë Tauran. Die punten worden behaald door het aantal keren dat een nummer van een artiest in de lijst staat. Een plek op nummer één levert 40 punten op, aflopend naar 1 punt voor de nummer veertig in de lijst.

"Geweldig", noemt Ronnie Flex het nieuws in een reactie aan de NOS. "Ik heb hier lang en hard voor gewerkt, dus ik ben er superblij mee. En trots op vooral." De rapper ziet de mijlpaal als "een lifetime-award". "Soms krijg je awards voor albums of singles, maar dit gaat over een langere periode van werk."

Hij is vereerd dat hij Eminem in de Top 40 voorbij is gestreefd. "Ik keek altijd naar hem op. Ik luisterde vroeger naar hem op het pleintje met mijn mp3-speler. Om in hetzelfde rijtje genoemd te worden, vind ik geweldig."

Lange lijst samenwerkingen

Ronnie Flex, die eigenlijk Ronell Plasschaert heet, stond tot nu toe 292 weken in de Top 40, met 31 verschillende nummers. De eerste kwam op 27 oktober 2012 binnen: Nooit Meer Slapen, samen met Yellow Claw, Mocromaniac en Jebroer.

Zijn grootste hit scoorde hij in 2015 met Drank & Drugs, die hij samen met Lil Kleine uitbracht en waarmee hij drie weken bovenaan de hitlijst stond. Sowieso werkte Flex samen met een enorme rij artiesten, waaronder Frenna, Mr. Polska, Flemming, Snelle en Kris Kross Amsterdam.

De videoclip voor Drank & Drugs maakte actrice Olivia Lonsdale een landelijke bekendheid:

Volgens hiphopkenner en producer van radiozender FunX, Silvinio Osanto, is Flex' muzikaliteit zijn grote kracht: "Hij produceert zelf, en kan in meerdere genres muziek maken. Hij is veelzijdig en creatief, ik zou hem een muzikale nerd noemen."

Uit gegevens van de Top 40 blijkt dat zijn succesvolste samenwerking die met zangeres Maan was, met het nummer Blijf Bij Mij. Die hit stond nooit op nummer één, maar scoorde wel 535 Top 40-punten.

Volgens Osanto is er binnen de hiphopwereld wel kritiek op alle samenwerkingen. "Sommigen vinden dat hij meer bij de hiphop moet blijven. Ik ben het daar niet mee eens. Dit is wat hij doet en waar hij goed in is."

Hiphop toegankelijker

Flex is zo succesvol omdat hij "een breed publiek aanspreekt", zegt Qmusic-dj Domien Verschuuren. Hij presenteert sinds 2019 de Top 40. "Ronnie Flex maakt catchy liedjes, maar wordt in de hiphop-scene ook nog steeds serieus genomen. Hij is van alle markten thuis."

Verschuuren ziet dat hiphop de laatste jaren steeds vaker terugkomt in de hitlijst. "Tegenwoordig zit er meer melodie in hiphop en het is vaker mee te zingen. Dat maakt het toegankelijker. Ronnie Flex loopt daarin misschien wel voorop."

Verschuuren verwacht dat er in de toekomst meer Ronnie Flex-hits bijkomen: "Zijn honger is onstilbaar." De rapper zelf sluit zich daarbij aan: "Ik ga gewoon door. Ik kan ook weer ingehaald worden, dus het is nog niet klaar."

Eminem nog niet in alles voorbijgestreefd

De organisatie achter de Top 40 benadrukt dat Eminem nog niet op alle fronten door Ronnie Flex is afgetroefd. Zo heeft de Amerikaanse rapper twee nummer één-hits op zijn naam: Without Me en Lose Yourself. Ook heeft Eminem meer hits in de top tien gehad dan de Nederlander en stond hij meer weken in de top tien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl