Thunberg bij haar aanhouding in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Klimaatactivist Greta Thunberg tot twee keer toe opgepakt bij XR-demo Den Haag

Klimaatactiviste Greta Thunberg is vanmiddag tot twee keer toe opgepakt bij een actie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag.

Thunberg (21) kondigde gisteren op sociale media aan dat ze wilde meedoen aan een nieuwe demonstratie, vanmiddag, op het stukje A12 dat door Den Haag loopt.

Het plan was dat XR-actievoerders rond 13.00 uur de snelweg zouden oplopen om die te blokkeren, maar een groot aantal politiemensen voorkwam dat. Daarop verspreidden de demonstranten zich over wegen in de omgeving. Ze blokkeerden de Zuid Hollandlaan, vlak bij het Provinciehuis, en het kruispunt van de Koningskade en het Korte Voorhout. Een deel van de actievoerders toog naar het Malieveld.

Beelden van Thunbergs eerste arrestatie:

Greta Thunberg opgepakt bij klimaatdemonstratie Extinction Rebellion

Toen de politie de Zuid Hollandlaan wilde vrijmaken rond 14.30 uur, was Thunberg een van de eersten die werd opgepakt, meldt Omroep West. Met anderen werd ze in een touringcar weggebracht. Thunberg zei vervolgens telefonisch tegen persbureau ANP dat haar arrestatie rustig was verlopen. "Maar daar gaat het niet om, ik ben hier voor het klimaatdoel", aldus de klimaatactivist. "Tientallen jaren wordt al beloofd actie te ondernemen. Dat gebeurt maar niet. We zullen zien of het nu wel lukt."

Tot verrassing van veel demonstranten én de politie voegde de Zweede activiste zich rond 15.45 uur opnieuw bij de betogers. Ze sloot zich aan bij een groep demonstranten op de Koningskade en ging met hen op een zebrapad zitten. Lang duurde dat niet, nog voor 16.00 uur arresteerde de politie haar opnieuw.

Fossiele brandstoffen

XR demonstreert al geruime tijd tegen de subsidiëring van fossiele brandstoffen en het klimaatbeleid van het demissionaire kabinet. Daarbij is niet alleen de A12 meer dan dertig keer geblokkeerd. De activisten blokkeerden ook de Amsterdamse ringweg A10 meermalen. Vorige week mislukte een blokkade van die A10, omdat de politie van tevoren de auto's wegsleepte van een aantal activisten die het verkeer op de ringweg wilden tegenhouden.

Net als vorige week zaterdag is XR woedend over "het disproportionele geweld" dat de politie zou hebben gebruikt. Ze stellen dat agenten onder meer neusklemmen hebben toegepast om mensen makkelijker aan te houden.

Een politiewoordvoerder zegt in een reactie op die beschuldiging dat "lichte dwang" is toegepast bij arrestanten die weerstand boden. "Wij zouden dat geen neusklem noemen. Wat we doen is dat we tegen de zijkant van de neus duwen. Zo wordt het verzet gebroken", aldus de woordvoerder.

Hoeveel mensen er vanmiddag zijn opgepakt, heeft de politie nog niet bekendgemaakt.

Vermeend gebruik van een neusklem door de politie in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl