Zandzakken geplaatst bij huis van loodgieter Vlaardingen
NOS Nieuws

Twee tieners met verdachte spullen aangehouden bij huis loodgieter Vlaardingen

De politie in Vlaardingen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee jongens aangehouden. Ze hadden spullen bij zich die gebruikt kunnen worden voor explosieven. Het tweetal is aangehouden in de buurt van het huis van de loodgieter, die al langere tijd doelwit is van aanslagen op zijn adres. De gemeente heeft ondertussen zandzakken geplaatst bij het huis van de loodgieter.

Volgens de politie gaat het om een 15-jarige jongen uit Rotterdam en een 16-jarige jongen uit Krimpen aan den IJssel. Ze werden gecontroleerd en "bleken in bezit van goederen die gebruikt worden bij het plegen van aanslagen."

De link tussen de explosies en de twee jongens wordt nu onderzocht. De spullen die ze bij zich hadden zijn in beslag genomen. Het tweetal zit in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact met een advocaat mogen hebben.

De loodgieter sprak afgelopen week uitgebreid met de regionale omroep Rijnmond:

Loodgieter Vlaardingen na lange reeks aanslagen: 'Losse handjes gehad'

De zandzakken zijn aan beide kanten van het huis geplaatst, onder andere op de oprit. Een woordvoerder laat weten dat daar ook specialisten van de Explosieve Opruimingsdienst en de Forensische Opsporing bij betrokken waren. Volgens een buurman die Rijnmond sprak zijn er ook nieuwe camera's neergezet.

De loodgieter zelf vindt de acties van de gemeente onzinnig, zegt hij tegen Rijnmond. Het pand staat op dit moment leeg. "Mijn huis en mijn buren worden nu beveiligd. Wie beveiligt mij en mijn familie dan?", zegt hij tegen de regionale omroep.

Al een jaar doelwit

De Vlaardingse loodgieter is al een jaar doelwit. Er zijn meer dan tien aanslagen gepleegd bij zijn huis, bedrijf en andere locaties waar hij een link mee heeft. De explosies veroorzaken onrust in de buurt; veel bewoners hebben laten weten zich niet langer veilig te voelen.

Vooral de laatste explosie, waarbij drie bewoners met verwondingen naar het ziekenhuis moesten, maakte veel los in de buurt. Het huis staat op naam van de moeder van de loodgieter. Hij kreeg vorige week een gebiedsverbod van de gemeente voor verschillende plekken, waaronder zijn eigen huis. Het Openbaar Ministerie en de burgemeester denken sindsdien na over een beloning voor de tip die leidt naar de opdrachtgever van de aanslagen.

Motief

Zelf zegt de Vlaardinger dat hij niet weet waarom er aanslagen op zijn adres worden gepleegd, bleek in een interview met Rijnmond. Inmiddels zijn er meerdere verdachten aangehouden. Tegen een van hen is een celstraf geëist van 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Een andere minderjarige verdachte moest vorige week voor de rechter komen.

Zandzakken bij het huis van de loodgieter:

Zandzakken geplaatst rond het huis van Vlaardingse loodgieter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl